Het Dordrechts Museum heeft onlangs een topstuk gekocht van de kunstenaar Johan Barthold Jongkind (1819-1891) bij veilinghuis Christie’s Amsterdam. Het gezicht op Dordrecht krijgt een prominente plek in het museum en speelt een hoofdrol in de tentoonstelling Jongkind & vrienden die vanaf 29 oktober te zien is in het museum. De aanwinst wordt donderdag 7 september officieel onthuld door burgemeester Peter van der Velden en Ben Knüppe, voorzitter Stichting Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum.

Johan Barthold Jongkind is een sleutelfiguur in de Europese schilderkunst van de 19de eeuw. Hij was een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de moderne schilderkunst en met recht een voorloper van het impressionisme. Daarvan zijn er meer. Daubigny wordt vaak genoemd en Boudin, die met Jongkind en Monet schilderde aan de Normandische kust. Maar met zijn rake observaties en zijn directe, losse manier van schilderen waren Jongkinds schilderijen en aquarellen belangrijk voor de Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf Jongkind de aanzet tot het impressionisme in Frankrijk.

Camille Pissarro was een van de eersten die Jongkind noemde als een voorbeeld: ‘Landschap zonder Jongkind zou een heel ander aanzicht hebben’. Claude Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’ en Eduard Manet noemde hem ‘de vader van het moderne landschap’.

Dordrecht
Jongkind vond Dordrecht ‘de mooiste stad van Nederland’ en spoorde andere Franse kunstenaars aan om ook naar het schilderachtige Dordt af te reizen.
De aanwinst dateert uit 1869. In de nazomer van dat jaar bracht Jongkind een aantal weken in Dordrecht door. Het schilderij ontstond pas later, in zijn atelier in Parijs.
‘Dit schilderij is een eerbetoon aan Dordrecht’, staat in de catalogus van Christie’s. ‘De schijnbare donkere schepen aan de linkerkant leiden onze blik naar de Grote Kerk in het centrum van het doek. De hele scène baadt in een helder licht, de kleur van de lucht en het water zijn bijna verwisselbaar. In kleur, textuur en sfeer ademt elk element de creatieve hand van de kunstenaar’.

Het schilderij is voor €55.000,- aangekocht door Stichting Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum (BDM). Binnen BDM is het bedrijfsleven vertegenwoordigd; maar ook de vrije beroepen en particulieren kunnen zich aansluiten. Met hun kennis en financiële draagkracht ondersteunen de vrienden het Dordrechts Museum. Cultuur en zakenleven stimuleren elkaar binnen BDM op een buitengewone manier. Voorzitter Ben Knüppe: ‘Dit kunstwerk is een prachtige toevoeging op de rijke collectie van het Dordrechts Museum. Wij zijn vereerd om hieraan te kunnen bijdragen om zo ons cultureel erfgoed in stand te houden.’

Directeur Peter Schoon is verheugd met de aankoop van dit belangrijke werk van Jongkind. ‘In dit schilderij vallen alle elementen samen die je van een aanwinst verlangt. Dit werk laat zien waarom Jongkind als voorloper van het impressionisme geldt. De stad is in lichte zomerse kleuren geschilderd in een dwarreling van korte verftoetsen, die het moment van de dag willen vangen. Tegelijk is het een fenomenaal mooi stadsgezicht, dat een prominente plaats krijgt in ons museum. Uiteraard kunnen we met dit werk de aankomende tentoonstelling over Jongkind openen.’

Tentoonstelling
Het Dordrechts Museum presenteert de schilderijen van Jongkind samen met werk van bevriende kunstenaars, waaronder enkele belangrijke impressionisten. Thema’s in de tentoonstelling zijn Jongkinds beginjaren in Den Haag, de jaren aan de Normandische kust en de periode in Parijs. De schilderijen van Jongkinds geliefde Dordrecht en omgeving zijn natuurlijk ook te zien.
Een kleine selectie aquarellen toont de virtuositeit van zijn vlugge, rake penseelstreek. Veel van de getoonde werken zijn voor het eerst te zien in Nederland.

Bron + beeld: Persbericht – Nieuwe aanwinst Jongkind voor Dordrechts Museum – Dordrechts Museum