Vorig jaar in september startte Robert Zandvliet (Terband, 1970) met zijn vijftig meter lange muurschildering Aan ’t Groothoofd in het Dordrechts Museum. De schildering is een ‘panoramische waterspiegeling’ waarin de tijd verstrijkt van het vroege ochtendgloren tot het vallen van de nacht. Juist nu de museumdeuren gesloten moeten blijven, heeft het Dordrechts Museum besloten de korte documentaire online te vertonen. 

De film, gemaakt door Sije Kingma, laat in mooi geschoten beelden de ontwikkeling zien van deze bijzondere wandschildering. Robert Zandvliet neemt je mee in zijn proces, voorafgaand en tijdens het schilderen. Schilderkunst uit het verleden speelt in het werk van Zandvliet een belangrijke rol. Zandvliet: ‘Ik ken het Dordrechts Museum al heel lang, en zij kennen mij al heel lang. Ze verzamelen mijn werk al sinds het begin van mijn oeuvre, om het maar zo te zeggen. Er ligt een hele mooie verbinding. Ik ben vanuit de collectie gaan denken. Een schilderij uit de collectie heb ik meegenomen in het ontwerpproces. Wat ik vooral zag, was lucht en water. Dus met die elementen wilde ik iets doen’.

Het verloop van tijd wordt in de wandschildering ervaren door de kijker, want de gebogen wand is niet in één oogopslag te ervaren. Je moet er omheen lopen om het licht van kleur te zien veranderen. Kunsthistoricus Rudi Fuchs schreef er over op 12 februari 2020 voor de Groene Amsterdammer: ‘In het ritme van het beeldpatroon drijven de kleuren van links naar rechts. Soms houden ze elkaar op en staan de kleuren even stil, als akkoorden in muziek. Dat maakt de kleur plotseling intens. Dan weer glijdt het licht verder en worden kleuren lichter. Zo zie ik het nu, dit schitterend schommelende werk. Later in het voorjaar, als de narcissen in bloei staan, verrast het ons zeker weer anders.’

De film is te zien via www.dordrechtsmuseum.nl/film

Bron: persbericht Dordrechts Museum
Beeld: Jaring Lokhorst