Op dinsdagmiddag 16 april werd de 200.000ste bezoeker van de dubbeltentoonstelling Erwin Olaf feestelijk ontvangen in het Gemeentemuseum. Maaike van Tilborg was met haar vriendin naar de tentoonstelling gekomen en werd door Erwin Olaf zelf gefeliciteerd. Ook ontving ze van hem een exemplaar van zijn boek Erwin Olaf – I Am dat hij ter plekke voor haar signeerde. Maaike was zeer verrast. Tijdens haar studie aan de kunstacademie in Rotterdam was Erwin Olaf al een grote inspiratiebron. Het succes van de dubbeltentoonstelling is aanleiding voor het Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag om in beide musea de tentoonstelling te verlengen t/m zondag 16 juni.

Erwin Olaf is trots op het grote succes “Ik heb dit vooraf niet zien aankomen. Je hoopt natuurlijk wel dat mensen enthousiast reageren wanneer je al die veertig jaar werk bij elkaar toont en de mensen uitnodigt om in jouw wereld te stappen. Het voelt voor mij ook kwetsbaar. Dat mensen laten blijken dat ze geraakt zijn door mijn werk ontroert me enorm”.

Directeur Benno Tempel: “Wat ons zeer verheugt is dat bezoekers van alle leeftijden vanuit het hele land, en soms ook vanuit het buitenland, naar de tentoonstelling komen. Voor bijna 25% van hen was dit het eerste bezoek aan het Gemeentemuseum. We zien dat ook terug in de enthousiaste reacties over ons gebouw op sociale media. Behalve de prachtige foto’s van Erwin zelf worden ook onze trappenhuizen met wandschilderingen van Sol LeWitt, de imposante hal gevuld met daglicht en details die uniek zijn aan het gebouw zoals de speciaal voor het gebouw ontworpen bakstenen veelvuldig gedeeld”.

Over de dubbeltentoonstelling
Op zaterdag 16 februari opende de dubbeltentoonstelling Erwin Olaf in Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag. De musea brengen hiermee een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen. Olaf, die afgelopen jaar veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig – een goed moment voor een groots overzicht.

Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier zo’n twintig foto’s bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie Palm Springs. Hier toont Olaf zijn fotografie als installaties, in combinatie met film, geluid en sculptuur. Beide tentoonstellingen zijn nog te zien t/m 16 juni 2019.

Bron: persbericht Gemeentemuseum Den Haag
Beeld: Erwin Olaf verrast 200.000ste bezoeker. Foto: Gerrit Schreurs