Met de bijdrage van de Bondsrepubliek Duitsland is een grote stap vooruit gezet in de voltooiing van de financiering van het nieuwe museum dat is gevestigd in twee historische gebouwen aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, de Hollandsche Schouwburg en de tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool. De Hollandsche Schouwburg diende tijdens de oorlog als verzamelplaats, gevangenis en deportatieplaats van joden naar de vernietigingskampen. Via de Kweekschool werden honderden kinderen met behulp van het verzet naar een relatief veiligere plek gesmokkeld. Op 2 februari 2020 sluit het tijdelijke museum zijn deuren voor een verbouwing van twee jaar.

“In Nederland werkte de nazi-vernietigingsmachine op de meest afschuwelijke manier. De gedeelde herinnering aan dit donkerste hoofdstuk in onze Duitse geschiedenis maakt het belang van de verworvenheden van de Europese eenwording en de verzoening tussen Duitsland en Nederland duidelijk. Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam legt de juiste nadruk door jongeren aan te zetten kennis te laten maken met dit onderwerp, waarbij het belang van democratie en universele mensenrechten wordt benadrukt. Ik ben dankbaar voor deze bijdrage in de strijd tegen antisemitisme en blij dat we dit belangrijke initiatief kunnen ondersteunen met onze bijdrage aan het nieuwe Holocaust Museum.”
Heiko Maas, minister van Buitenlandse zaken, Bondsrepubliek Duitsland

“Het Nationaal Holocaust Museum wil een zo genuanceerd mogelijk beeld van de geschiedenis presenteren. Daarom werken we intensief samen met een grote verscheidenheid aan partners, ook partners die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de daders stonden. In Duitsland en elders heeft het publieke discours over de oorlog zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld, van een discussie over schuld en verwerking naar een debat over vrijheid, rechtsstaat, identiteit en het belang van een open, inclusieve samenleving. Met de bijdrage van de Bondsrepubliek Duitsland hebben we een partner aan boord die het belang van dat debat onderschrijft. Samen geloven we met de komst van het Nationaal Holocaust Museum een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van onze rechtstaten en aan een vreedzaam Europa.”
Emile Schrijver, algemeen directeur Joods Cultureel Kwartier

BUDGET VERBOUWING HISTORISCHE GEBOUWEN
Het totale benodigde budget voor investeringen in beide gebouwen, educatieve programma’s, de vaste tentoonstelling, programmering en de exploitatie tot en met 2026, bedraagt volgens de laatste berekeningen ruim € 27 miljoen. Met de bijdrage van Duitsland staat de teller nu op bijna € 21 miljoen. We hebben alle vertrouwen dat de lopende onderhandelingen met de overheid en aanvragen bij een aantal fondsen de financiering medio 2020 zullen completeren.

Bron: Persbericht Joods Cultureel Kwartier
Beeld: Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, foto: Luuk Kramer