De MuseumDepotShop, de webwinkel voor te herbestemmen museale objecten, werd op 9 april geopend onder grote belangstelling van de media. In de eerste maanden is de shop slechts 1 dag in de week open geweest omdat het aanbod aan objecten de vraag niet kon bijhouden. Vanaf 1 januari 2020 zal de shop continu open zijn voor iedereen.

Inmiddels hebben meer dan 20 musea zich aangesloten bij dit goed lopende initiatief, waaronder als meest recente museum het Stedelijk Museum Schiedam. Voor het einde van 2020 zal het aantal participerende musea oplopen tot zo’n 100 waarbij de schatting is dat er tussen de 5.000 en 10.000 objecten verkocht zullen worden.

Gezien het succes van dit concept onderzoekt MuseumDepotShop nu de mogelijkheden om in het Verenigd Koninkrijk actief te worden. De regelgeving ten aanzien van het afstoten dan wel herbestemmen van museale objecten is vergelijkbaar met die van ons land. Het aantal musea daar is echter vele malen groter. In Nederland zijn ca. 450 musea geregistreerd, in het VK zijn dat er ruim 1.800.

De naam MuseumDepotShop is beschermd in de Europese Unie. Ook de pay-off Heritage at Home, te gebruiken in het buitenland, heeft Europese bescherming. In het VK zal een nieuwe non-profit stichting worden opgericht. Ook daar zullen de surplus gelden worden geschonken aan musea die willen ontzamelen maar daar onvoldoende middelen voor hebben. Dat geschiedt onder één voorwaarde; de ontzamelde objecten moeten via de webwinkel van de stichting worden verkocht. Met een dergelijk vliegwiel blijft het geld in de museale sector en kunnen meer mensen het “museum in huis” halen.

Bron: persbericht MuseumDepotShop
Beeld: Antieke brandkast, Fries Museum