Rotterdamse scholieren hoeven de klas niet meer uit om echte kunstwerken uit de onschatbare Boijmans collectie te bekijken. Komend schooljaar kunnen scholen voor het eerst Boijmans-kunstwerken en museumdocenten ‘bestellen op locatie’. Ruim negentig Rotterdamse schoolklassen hebben reeds aangegeven hier gebruik van te gaan maken.

Museum Boijmans Van Beuningen wordt de komende zeven jaar grootschalig gerenoveerd en vernieuwd. In deze periode zorgt het museum ervoor dat de collectie zichtbaar, bekend en levendig blijft onder scholieren en dat geen enkel kind (4-18 jaar) in Rotterdam op hoeft te groeien zonder stukken te zien uit de befaamde kunstcollectie van het Rotterdamse museum. Voordat de 151.000 kunstwerken in 2021 toegankelijk zijn in Depot Boijmans Van Beuningen, trekt een deel van de beroemde museumcollectie langs Rotterdamse scholen steeds in andere samenstelling. Vanaf schooljaar 2019/2020 komen kunstwerken, museumdocenten en de art handlers op bezoek in de klas. Tientallen unieke kunstwerken zijn geselecteerd. Een primeur voor Rotterdam en de Nederlandse museumwereld. Scholen kunnen online via https://www.boijmans.nl/onderwijs een les boeken. Boijmans in de klas wordt mogelijk gemaakt door Stichting Saphir en enkele particuliere schenkers uit de Gezelschappen van Museum Boijmans Van Beuningen.

Kunst + docent in de klas
Primair en voortgezet onderwijs in de regio Rotterdam kunnen vanaf komende maand een keuze maken uit verschillende ‘Boijmans in de klas’ lessen voor aanstaand schooljaar. Papegaai Paulo komt bij de allerkleinsten langs met sculpturen van dieren. Oudere leerlingen bekijken samen met ervaren museumdocenten echte zeventiende-eeuwse objecten of surreële kunstwerken. Ook wordt een les conceptuele kunst aangeboden. Een aantal lessen zijn afgelopen maand getest op de Rotterdamse basisschool De Globetrotter in Katendrecht. Adjunct directeur, Jorn van Dam: “Voor onze school is Rotterdam ons leslokaal en met ‘Boijmans in de klas’ krijgen we de mogelijkheid om de stad naar binnen te halen. Voor ons een dubbele win. Niet alleen leren we van buiten het lokaal en wordt de kunst nog ‘echter’, we hoeven er ook nog eens niet voor te reizen.”

Pilot: maatwerk in samenwerking
Naast de lessen in de klas experimenteert het museum ook met andere vormen van kunst in de klassen. Voor een pilot is het museum een samenwerking aangegaan met De Theaterhavo/vwo in Rotterdam. Derdejaars vormgeefleerlingen maakten onlangs een tentoonstelling op school met twintig collectiestukken, te zien tijdens de Nationale Museumweek. In 2019 onderzoekt het museum op welke manier meer van deze samenwerkingsprojecten met scholen opgezet kunnen worden.

Boijmans in Transit
De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam groeit in 170 jaar uit tot een topcollectie van 151.000 kunstwerken. In 1935 vestigt het museum zich aan zijn huidige locatie; het Museumpark. Vele decennia en miljoenen bezoekers later is het gebouw uitgeput en toe aan een grootschalige renovatie en vernieuwing. De wereldberoemde kunstcollectie trekt de stad Rotterdam en de wereld in. Acht buurlocaties in de stad zijn een bijzondere samenwerking aangegaan onder de noemer Boijmans bij de Buren. Boijmans laat daarnaast de collectie op reis gaan naar het buitenland en reist met de kunstwerken naar Rotterdamse schoolklassen. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste echt publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken worden getoond en verzorgd.

Bron: persbericht Museum Boijmans Van Beuningen
Beeld: Boijmans in de klas 3. Foto: Fred Ernst