Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert van 10 augustus tot en met 28 september een expositie van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Met ‘Contemplation’ toont de galerie een overzicht van het werk van de kunstfotograaf met tijdloze stillevens en klassieke,  geënsceneerde interieurfoto’s. Ook is een selectie zwart-wit portretten te zien uit de nieuwe serie ‘The White Blouse’. De foto’s kenmerken zich door pure eenvoud en eerlijkheid.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier geniet vooral bekendheid om haar verstilde portretten, intieme interieurfoto’s en Amsterdamse wintergezichten. Met een analoge Hasselblad camera en natuurlijk licht is zij bij voortduring op zoek het ogenschijnlijk onzichtbare vast te leggen. Hoewel de foto’s herinneringen oproepen aan de zwart-wit opnamen uit de begintijd van de fotografie hebben zij een geheel eigen karakter en stijl. De laatste jaren past de fotograaf ook kleur in haar werk toe, zoals in de serene en mysterieuze beelden uit de ‘At the Window’ serie en de foto’s uit de ‘Contemplation Still life’ serie. De elegante stillevens weerspiegelen een schilderachtige esthetiek. Voor de kunstenaar is de zeventiende-eeuwse schilder Johannes Vermeer een belangrijke inspiratiebron.

 Sinds 2011 werkt Van Hövell aan een reeks portretten waarin een witte blouse van omstreeks 1912 centraal staat. Meer dan 75 vrouwen en mannen, kinderen en volwassenen, hebben voor haar camera in of met de kwetsbare blouse geposeerd, waaronder Jenny Arean, Alexandra Radius, Thierry Baudet en Jort Kelder. Museum Singer Laren opent in september de tentoonstelling ‘The White Blouse’. Daarbij wordt een gelijknamig fotoboek gelanceerd van uitgeverij Waanders & de Kunst.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier had in 1997 een eerste tentoonstelling en volgde masterclasses bij landschapsfotograaf Martin Kers en portretfotograaf Koos Breukel. In 2014 verscheen haar veelgeprezen boek ‘Hidden Beauty’ met stijlvolle interieurs van drie museale grachtenhuizen. Eduard Planting Gallery presenteert het autonome werk van de fotograaf op kunstbeurzen als Art Breda, Art Karlsruhe en PAN Amsterdam.

 

Bron en beeld: persbericht Eduard Planting Gallery