Een reis door het hoofd van Picasso, experts over het stoere werk van Paula Rego, de indrukwekkende straatkunst van JR: wat wilt u nog meer? Het winternummer van Museumtijdschrift is buitengewoon gevarieerd.

Ze is maar liefst 86, heeft een indrukwekkend krachtig oeuvre bij elkaar geschilderd en krijgt vanaf volgend weekend een groot overzicht in Kunstmuseum Den Haag; de Portugees-Britse Paula Rego. In Museumtijdschrift kiezen samenstellers Laura Stamps en Yasmijn Jarram hun zes favoriete werken.

Het Noordbrabants Museum toont een serie van honderd etsen, die Picasso maakte in de jaren dertig. In de intrigerende wirwar van thema’s en technieken duikt één gezicht telkens op: de gebeeldhouwde verschijning van muze en geliefde Marie-Thérèse Walter.

Ook liefhebbers van oude kunst komen in dit nummer aan hun trekken. Met boeiende verhalen over de zeventiende-eeuwse meester Mathias Withoos, in zijn geboortestad Amersfoort geëerd met zijn eerste overzichtstentoonstelling, en over de achttiende-eeuwse schilder William Hogarth. Die blijkt minder ‘typisch Brits’ dan gedacht en keek de kunst af bij onder anderen Cornelis Troost.

Verder onder veel meer: de wereldberoemde, bij ons nog onbekende straatkunstenaar en wereldverbeteraar JR, de vervloekte Keizer Domitianus en zijn rijk, de nalatenschap van Alexander Calder en een ontroerende column van Pauline Broekema over een naïef schilderijtje van ‘Moe Wint’.

Abonnees krijgen het nummer vanzelf op de mat, alle anderen: ren naar de winkel! Museumtijdschrift 8 is vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop, vanaf 30 november in de winkel.