Het mag en kan weer: op museumbezoek. Het najaarsnummer van Museumtijdschrift haalt de krenten uit de pap, met onder veel meer de prachtige Renaissanceportretten in het Rijksmuseum en de wervelende jaren twintig in Museum Kranenburgh.

De cover is dit keer voor de ‘roaring twenties’. Die worden aan het begin van onze eigen jaren twintig in Bergen groots in beeld gebracht. Met een vergelijking tussen kunst, mode en vormgeving toen en nu is de vraag: gaan we opnieuw een tijd tegemoet vol revolutionaire vernieuwing?

Het Rijksmuseum Amsterdam brengt in de tentoonstelling ‘Vergeet me niet’ een ode aan honderd beeldschone Renaissanceportretten. Destijds bedoeld om de herinnering aan een dierbare te koesteren en bewaren, nu vooral een verhaal over mode, ambities en dromen.

Dat museumbezoek in tal van behoeften voorziet, is duidelijk. Van schoonheid en troost tot plezier en verbondenheid. Voor dat laatste zorgt de expositie in het Princessehof Leeuwarden over Koreaans keramiek. Aan de hand van eeuwenoude topstukken komt een hele cultuur tot leven.

Wederom prikkelt dit najaarsnummer de nieuwsgierigheid: naar de portretten van Thérèse Schwartze in Museum Paul Tetar van Elven, naar Jacob Jordaens in het Frans Hals Museum en naar de even melancholische als romantische expositie ‘Goth’ in het Design Museum Den Bosch. Tot slot introduceren wij een nieuwe serie: de redactie op pad. Met in de eerste aflevering: kunststad Diepenheim.

Als u nog geen abonnee bent, ren dan naar de winkel voor Museumtijdschrift 7, vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop, vanaf 19 oktober in de winkel.