Zo’n tien musea verwachten binnen een half jaar definitief te moeten sluiten door de coronacrisis. Ongeveer een kwart van de musea heeft nog voor hoogstens twaalf maanden vertrouwen in zijn voortbestaan.

Dit blijkt uit een enquête van de Museumvereniging. De enquête is beantwoord door zo’n 60 procent van de leden van de brancheorganisatie, die 95 procent van de omzet in Nederlandse musea vertegenwoordigt. Ondanks overheidssteun verwacht een aantal musea het niet te gaan redden.
Terwijl de overheid ruimhartige steun heeft geboden komt het geld niet altijd daar terecht waarvoor het is bedoeld, doordat de uitvoering van verschillende noodsteunmaatregelen elkaar soms in de weg zit. Daarom doet de Museumvereniging een beroep op het kabinet en de Tweede Kamer: zorg ervoor dat steun die voor musea en de culturele en creatieve sector bedoeld is, daar ook écht terechtkomt.

In de Volkskrant zegt woordvoerder Janneke Visser van de Museumvereniging dat zij vreest dat ongeveer honderd van de ruim vierhonderd leden het zwaar blijven hebben de komende tijd. Daarbij worden de kleinere musea over het algemeen sterker getroffen dan de grotere, doordat de kleinere musea minder reserves hebben en eigen inkomsten via bijvoorbeeld de horeca zijn weggevallen.

Voor meer informatie over de noodsteun en en de uitvoering van de noodmaatregelen, zie website museumvereniging,

Bron: Nieuws Museumvereniging
Beeld: Zaal uit het inmiddels gesloten Bijbels Museum, ingericht door stylistencollectief The Wunderkammer