NIEUWS | Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert de eerste aankopen van Rein Wolfs, de kersverse directeur die vanaf maandag 2 december is gestart. Onder deze aankopen bevindt zich onder meer een groot werk van Remy Jungerman, de Nederlands-Surinaamse kunstenaar die dit jaar een indrukwekkende presentatie had op de Biënnale van Venetië. Met deze aanwinsten geeft Wolfs een voorproefje op zijn visie. De werken van deze zes kunstenaars verrijken de collectie van het Stedelijk Museum met nieuwe verhalen en perspectieven.

REMY JUNGERMAN
De Nederlandse-Surinaamse kunstenaar Remy Jungerman legt in zijn werk verbanden tussen de geometrische dessins van de Marron in Suriname en de westerse traditie van het modernisme. Hij verbindt daarmee verschillende geschiedenissen en verschuift het perspectief van de toeschouwer. Rein Wolfs: “Het Stedelijk verwierf eind jaren negentig voor het laatst een werk van deze kunstenaar, die dit jaar een indrukwekkende presentatie had op de Biënnale van Venetië. Goed nieuws dat we met deze aankoop nu ook recent werk van Remy Jungerman aan de collectie toevoegen.”
Naast Initiands (2015) van Jungerman kocht Wolfs werken aan van de Zweedse kunstenaar Anna Uddenberg, de Libanees-Amerikaanse Walid Raad, de Nederlandse Patricia Kaersenhout, Louis Bogtman (een kastje uit 1925) en de Libanees-Amerikaanse Etel Adnan.

De aankopen worden mede mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van het Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij, Stedelijk Circle en Young Stedelijk.

Bron: Persbericht Stedelijk Museum, Amsterdam
Beeld: Remy Jungerman, INITIANDS, 2015, courtesy Galerie Ron Mandos, Amsterdam, copyright © The Artists