Zaterdag 7 maart 2020 vindt de eerste editie van het festival Hollandse Meesters on tour plaats in het Fries Museum en Slieker Film. Tijdens het festival gaan de nieuwste kunstenaarsportretten uit de filmserie Hollandse Meesters in de 21ste eeuw op feestelijke wijze in première. Van 14.00 tot 19.00 uur zijn er overal in het museum performances van toonaangevende kunstenaars en muzikanten die eerder te zien waren in de korte films. Ook zijn er gesprekken met regisseurs en kunstenaars. Van het swingende, experimentele Folkert de Jong and Upfront Soundlab tot harpist Remy van Kesteren en operazangeres Lies Vandewege.

Tijdens het festival in het Fries Museum en Slieker Film gaan de drie nieuwste Hollandse Meesterfilms in première.. Voorafgaand aan elke film is er een interview met kunstenaars en regisseurs. De films zijn gratis bij te wonen op vertoon van een entreekaartje voor het museum. Reserveren is niet mogelijk. De films worden gedurende de middag vaker getoond. De serie Hollandse Meesters (AVROTROS) bestaat inmiddels uit meer dan 160 films. Om dit succes te vieren zullen producenten Rene Mendel en Michiel van Nieuwkerk komend jaar met films, performances, muziek en kunstenaars door Nederland trekken.

Aflevering gemist
In de andere twee filmzalen van Slieker Film worden er 40 portretten die in de afgelopen negen jaar werden gefilmd van 14.00 tot 19.00 uur doorlopend vertoond. Elk portret duurt 15 minuten en wordt in blokjes van twee afleveringen vertoond, gevolgd door een pauze van vijf minuten. Reserveren is niet mogelijk. Bezoekers kunnen zoveel portretten bekijken als ze willen en naar believen in- en uitlopen bij de filmzalen. Bij sommige afleveringen is er een inleiding door regisseur Michiel van Nieuwkerk met de kunstenaar en/of de regisseur.

Muziek en performances
Naast het bingewatchen en de premières van Hollandse Meesters zijn er op verschillende plekken in het museum performances en live muziek van kunstenaars die eerder hebben meegewerkt aan de filmserie. Er zijn optredens van o.a. Folkert de Jong and Upfront Soundlab, Cellist Ernst Reijsiger, Basklarinetist van o.a. Asko/Schornberg ensemble David Kweksilber, zanger Odillo Girod, alvioliste Ester Apituley, sopraan Lisa vanderWege, harpist Remy van Kesteren. Ook zijn er verspreid over de dag performances te zien van Jeroen Henneman, Berend Strik, Heringa/van Kalsbeek, Phillip Akkerman, Pauline Oltheten, Nathalie Bruys en Maria Barnas. Een blokkenschema met tijden wordt binnenkort gepubliceerd op de website van het museum.

Hollandse Meesters
Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een samenwerkingsproject van regionale omroepen en beeldende kunstinstellingen. Sinds de eerste reeks van twintig films in 2011 is de serie uitgegroeid tot een omvangrijk project waarin een generatie belangrijke kunstenaars wordt vastgelegd. De reeks wordt geproduceerd door Interakt Productions en mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds en Dioraphte. De korte filmportretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek zijn gemaakt door gerenommeerde filmmakers en bieden inzicht in de werkwijze, ideeënwereld en persoon van de kunstenaar. In de reeks zijn onder meer portretten te zien van Jennifer Tee, Marijke van Warmerdam, Maria Barnas, Renzo Martens, Michael Raedecker. Regisseurs waren onder anderen John Appel, Frans Weisz, Aliona van der Horst, Pieter Verhoeff, Heddy Honigmann. Producenten en eindredacteuren zijn Rene Mendel en Michiel van Nieuwkerk.

Bron en beeld: Persbericht Fries Museum