Amsterdam, 19 januari 2022

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de aankoop van ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt van Rijn. Daarmee is de aanschaf definitief.

Voor het schilderij trekt de staat 150 miljoen euro uit, de resterende 25 miljoen wordt betaald door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum. Binnen vier weken is het traject afgerond en is Nederland officieel eigenaar van het werk, aldus de nieuwe staatssecretaris van cultuur Gunay Uslu. Het schilderij was eeuwenlang in particulier bezit, onder andere van de koning van Engeland en sinds 1844 van de familie De Rothschild.

Volgens het Rijksmuseum behoort ‘De Vaandeldrager’ tot de absolute meesterwerken van Rembrandt en is het schilderij onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland. Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland. In het grote (zelf)portret schildert Rembrandt zichzelf rebels en vol bravoure. Het werd zijn artistieke doorbraak die zou leiden tot ‘De Nachtwacht’. Het is de bedoeling dat ‘De Vaandeldrager’ op termijn op tournee gaat door Nederland en in alle provincies wordt getoond aan het publiek. Uiteindelijk zal het een plek krijgen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Bron: diverse persberichten
Beeld: Rembrandt van Rijn, ‘De Vaandeldrager’, 1636, nu nog collectie Rothschild, straks collectie Rijksmuseum