Zondag 3 juni wordt in het Sprengenpark in Apeldoorn het beeld van Eja Siepman van den Berg onthuld dat zij heeft gemaakt in opdracht van de Gemeente Apeldoorn ter gelegenheid van het winnen van de 10Wilhelminaring. Aansluitend is de opening van de tentoonstelling ‘Schoonheid in Stilstand’ in CODA Museum met haar werk. Juryvoorzitter Wim Pijbes zal het beeld onthullen en spreken tijdens de opening. Dichter Hester Knibbe leest persoonlijk het door haar, op het kunstwerk geschreven, gedicht voor.

Eja Siepman van den Berg is de tweede vrouw die deze tweejaarlijkse oeuvreprijs in ontvangst heeft genomen. Juryvoorzitter Wim Pijbes sprak in zijn laudatio waardering uit voor Eja Siepman van den Berg. Wim Pijbes: “Onverstoord, met een bekwaam vakmanschap is Siepman van den Berg net als van Pallandt altijd haar eigen koers blijven varen, wars van welke modegril dan ook. Haar toewijding is altijd bij het menselijk lichaam gebleven. Ze kiest steevast voor het lichaam van de jeugd en meestal het vrouwelijke. De gedecideerde houdingen van de beelden laten je vergeten dat het om lichamen gaat die nog volop aan het uitkristalliseren zijn. De gebaren zijn ingetogen, sober en beelden basale principes van de beeldhouwkunst uit.”

Gedicht
Een belangrijk onderdeel van de Wilhelminaring is dat bij het beeld een gedicht hoort. Het tiende gedicht wordt geschreven door Hester Knibbe. Zij draagt dit gedicht zondag 3 juni persoonlijk voor. In 1982 debuteerde Hester met de gedichtenbundel ‘Tussen gebaren en woorden’. In haar carrière won zij de Herman Gorterprijs, de Anna Blaman prijs en de Roland Holst Penning. In 2015 won zij de VSB Poëzieprijs voor haar dichtbundel ‘Archaïsch de Dieren’. Verder was zij van 2015 tot januari 2018 de Rotterdamse Stadsdichter.

Over de prijs 
De Wilhelminaring bestaat uit drie delen: een speciaal voor de kunstenaar ontworpen ring, een opdracht voor een in het Apeldoornse Sprengenpark te plaatsen beeld en een expositie in het CODA Museum Apeldoorn. De prijs werd voor de eerste keer toegekend aan Joop Beljon (1998). Daarna volgden Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling ((2009), Piet Slegers (2011), Hans van Houwelingen (2013) en Auke de Vries (2015).

De ring
Voor iedere uitreiking van de Wilhelminaring wordt een andere sierraadontwerper gevraagd om voor de winnaar een unieke ring te ontwerpen. Voor de ring van Eja Siepman van den Berg is Katja Prins de eer toegevallen.

Bron: Persbericht Wilhelminaring
Beeld: Eja Siepman van den Berg met de door Katja Prins ontworpen ring, foto Janneke Veldman