De komende jaren blijven er engelen te horen op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Niet zoals vroeger via de FM-frequentie, maar via een speciale app. Rijkswaterstaat, beheerder van de Houtribdijk, heeft deze app voor de komende drie jaar geadopteerd. De Houtribdijk krijgt daarmee weer een culturele belevenis door het ‘grootste’ kunstwerk van Nederland te heropenen.

Wie tussen 1994 en 2000 over de Houtribdijk reed, kon afstemmen op FM-frequentie 98.0 en engelen horen zingen. Deze zogeheten Engelenzender was een kunstwerk van Moniek Toebosch (1948- 2012). Toebosch wilde met dit audiokunstwerk een persoonlijke schuilplaats bieden, waarbij ze de auto transformeerde tot een soort eigentijdse wegkapel. Op de 26 kilometer lange Houtribdijk, midden in het IJsselmeergebied tussen het Markermeer en het IJsselmeer, vond zij het ideale ‘lege’ landschap voor de juiste beleving van haar engelen-gezang.

Samenwerking met museum De Fundatie in Zwolle
31 december 1999 werd de zender uit de lucht gehaald omdat de kunstenaar vond dat de engelen genoeg gezongen hadden. Tijdens haar ziekbed kwam de vraag van diverse betrokkenen om de engelen opnieuw te laten klinken. Toebosch stemde daarmee in. In 2019 blies Museum de Fundatie in Zwolle, in samenspraak met de erven Toebosch, de Engelenzender tijdelijk nieuw leven in, in de vorm van de smartphone-app ‘Engelen/Angels’.

Goede zorg
Rijkswaterstaat heeft de app voor een periode van drie jaar geadopteerd. Erfgenaam Rudy Luijters: ‘Twintig jaar en 27 dagen geleden trok ik zelf, letterlijk, de stekker uit de apparatuur die de Engelen boven de Houtribdijk lieten klinken. Het is een onverwacht en ontroerend groot genoegen nu weer hier op de dijk te staan en te weten dat de Engelen die Moniek los had gelaten, (en zij haar…) door de goede zorg van Rijkswaterstaat de komende jaren weer zullen zingen, dag en nacht, voor een ieder die ze wil horen!’

Nabijheid Houtribdijk
De app Engelen/Angels is te vinden in de Apple Store en Google Play Store. Net als bij de oorspronkelijke FM-frequentie zingen de engelen van de app alléén in de onmiddellijke nabijheid van de Houtribdijk. In verband met de verkeersveiligheid komen er geen borden langs de weg (N307). Wel staat er vanaf vandaag een informatiebord op Trintelhaven halverwege de dijk. Hier kunnen bezoekers veilig de Engelenzender downloaden en beluisteren. Bijvoorbeeld in de auto als eigentijdse kapel, óf staand op de dam van Trintelhaven met uitzicht op het IJsselmeer.

Bron: persbericht Rijkswaterstaat
Beeld: oorspronkelijk bord Houtribdijk, moniektoebosch.nl