Amsterdam, 14 december 2021

NIEUWS | ‘Compositie met blauw’ (1926) van Piet Mondriaan is op oneigenlijke manier terechtgekomen in het Philadelphia Museum of Art, claimen de erven van de kunstenaar. Die hebben een rechtszaak aangespannen om het werk, in 1937 door de nazi’s geconfisqueerd, terug te krijgen.

Piet Mondriaan stierf in 1944 in New York. Na zijn dood bleek hij zijn hele erfenis nagelaten te hebben aan Harry Holtzman (1912 – 1987), zijn goede vriend en eveneens kunstenaar. Diens kinderen claimen nu het werk ‘Compositie met blauw (schilderij nr.1: ruit met twee lijnen en blauw)’ (1926), dat in het bezit is van het Amerikaanse Philadelphia Museum of Art. Waarom? ‘Compositie met blauw’ werd voor de Tweede Wereldoorlog door Piet Mondriaan aan kunsthandelaar Sophie Küppers in consignatie gegeven. Toen zij naar de Sovjet-Unie verhuisde gaf zij het schilderij op haar beurt in bewaring aan het Provinzialmuseum Hannover. Daar werd het in 1937 door de nazi’s in beslag genomen als entartete kunst en vervolgens te koop aangeboden. Het Amerikaanse museum kreeg het werk in 1943 in bezit, aanvankelijk in bruikleen van een particuliere verzamelaar. Nu spannen de erfgenamen dus een rechtszaak aan tegen het museum, omdat het werk onrechtmatig in hun bezit zou zijn.

Bron: Artdaily
Beeld: ‘Compositie met blauw (schilderij nr.1: ruit met twee lijnen en blauw)’ (1926), collectie Philadelphia Museum of Art