EYE Filmmuseum zet de zintuigen op scherp met Xtended, een tweemaandelijks programma gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers. Voor de serie hebben gerenommeerde makers hun deelname toegezegd. In 2018 en 2019 staat werk van Paul Auster, Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang op het programma. Het is de eerste keer dat een museum over meerdere jaren structureel aandacht besteedt aan virtual reality als filmische kunstvorm.

De tweemaandelijkse serie Xtended is een opwindende virtual reality-ervaring, waarbij nieuwe manieren van vertellen mogelijk worden. Je ruilt de comfortabele omhelzing van de bioscoopstoel in voor fysieke interactie in een virtuele wereld. Xtended is een primeur: het is de eerste keer dat een museum structureel aandacht besteedt aan VR als filmische kunstvorm. Daarbij past ook een museale presentatie met begeleidende filmprogramma’s, events en talkshows. De meerjarige serie sluit aan bij de groeiende interesse van kunstenaars, filmmakers en filmfestivals in de mogelijkheden van virtual reality.

Internationaal gerenommeerde makers
Voor Xtended heeft EYE Filmmuseum de medewerking toegezegd gekregen van internationaal gevierde kunstenaars en filmmakers. Hoe verschillend hun werk ook is, voorop staat het zintuigelijk activeren van de ervaring. In een VR-installatie worden zien, horen en voelen getriggerd: de bezoeker dompelt zich onder in beeld en geluid en wordt handelend personage in een beïnvloedbaar scenario.

Programma

Paul Auster – My Name is Peter Stillman  – 31 maart t/m 10 april 2018
Enerverende VR-ervaring van vier minuten. Combinatie van handgetekende animatie en de nieuwste technologie op de grens van werkelijkheid en virtuele actie. Het publiek wordt het beklemmende verhaal binnen getrokken van Peter Stillman, de hoofdpersoon uit The New York Trilogy, Paul Austers debuutroman.

Laurie Anderson – The Chalkroom  30 augustus t/m 9 september 2018
Je dwaalt door acht interactieve kamers vol poëzie. Terwijl Laurie Andersons stem zachtjes tegen je praat, overstijg je moeiteloos de beperkingen van euclidische ruimte en zwaartekracht.

Marina Abrmović – Rising – 20 t/m 30 november 2018
Performancekunstenaar Marina Abramović maakt zich zorgen over het klimaat en nodigt je uit met haar mee te denken en te voelen. Haar avatar zit in een grote glazen tank die langzaam gevuld wordt met water. Door contact te maken kun je het peil van het water beïnvloeden en de avatar redden van de verdrinkingsdood.

Tsai Ming-Liang – The Deserted – Januari 2019
Tsai Ming-liang, gerespecteerd regisseur van de Taiwanese New Cinema, maakte een 360 graden video over een man die herstelt van een ziekte. Hij woont in een vervallen appartement in de bergen, waar hij wordt bezocht door de geest van zijn overleden moeder. Het enige wezen waar hij contact mee maakt is een eenzame vis.

Xtended, vanaf 31 maart 2018 in EYE Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/xtended

Bron: Persbericht EYE Filmmuseum
Beeld: My Name is Peter Stillman (2017, 59 Productions, Paul Auster)