27 februari 2023

In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 25: de muurschilderingen van Banksy in Oekraïne worden beschermd.

Foto: Ron Frazier

Een muurschildering waarop de Russische president Poetin door een jongetje in judopak op de grond wordt gegooid. Of een waarop een meisje een handstand maakt op de brokstukken van een verwoeste stad. De afgelopen periode verschenen er in en rondom Kiev enkele kunstwerken van de wereldberoemde en tegelijkertijd anonieme kunstenaar Banksy. De weken daarna probeerden dieven de kunst van de muur te hakken, maar ze werden al snel op heterdaad betrapt en gearresteerd. Naar eigen zeggen wilden ze de opbrengst van de verkoop doneren aan het Oekraïense leger.
Om de toekomst van de kwetsbare muurschilderingen veilig te stellen, heeft de lokale overheid vorige week op vier muurschilderingen een hightech systeem laten plaatsen met gepantserd glas, een alarm en draadloze beveiligingscamera’s.
Banksy’s werken zijn erg populair onder de Oekraïense bevolking. Afgelopen vrijdag heeft het postbedrijf zelfs een postzegel uitgegeven met daarop de afbeelding waarop Poetin door de judoka wordt gevloerd. Vele Oekraïners stonden massaal in de rij om een exemplaar te kunnen bemachtigen.