13 februari 2023

In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 23: het tere portret van Elizabeth Siddal, de geliefde van Dante Gabriel Rossetti.

Dante Gabriel Rossetti, ‘Elizabeth Siddal’, ca. 1854, Delaware Art Museum, USA

Vreemd, hoe je als kunstenaar (en misschien ook als niet-kunstenaar) een sterke voorkeur kunt hebben voor een en hetzelfde vrouw- of mantype. Kijk naar de vrouwen van Johannes Vermeer, die meer een ideaaltype voorstellen dan een vrouw van vlees en bloed, maar wel allemaal op elkaar lijken. De Britse prerafaëliet Dante Gabriel Rossetti (1828-82) hield van roodharige vrouwen, zoveel is duidelijk uit zijn portretten. Als je het niet weet en slordig kijkt, denk je met een enkel persoon te maken te hebben. Maar de roodharigen luisterden de ene keer naar de naam Elizabeth Siddal, een andere keer heten ze Alexa Wilding, Fanny Cornforth of Jane Morris. Soms waren ze alleen model, vaker ook geliefden. Vanwege Valentijnsdag vandaag een van de teerste portretten van de vrouw met wie hij was getrouwd: Elizabeth Siddal. Elizabeth schilderde zelf ook niet onverdienstelijk. Ze stierf op 32-jarige leeftijd aan een overdosis opium.

In Museumtijdschrift 2, vanaf 3 maart bij de abonnee, schrijft Stefan Kuiper over de stormachtige relatie tussen Dante Gabriel en Elizabeth. Vanaf 6 april t/m 24 september wijdt Tate Britain een tentoonstelling aan de Rossetti’s.