FENIX, museum in oprichting in Rotterdam, is op zoek naar koffers – heel veel koffers. Het museum presenteert bij opening in 2024 een uniek doolhof, waar bezoekers doorheen kunnen dwalen. Tweeduizend koffers vormen de bouwstenen van het labyrint. FENIX vraagt hulp uit heel Nederland om mee te bouwen aan het kofferdoolhof. Het museumteam trekt in de weekenden van 14, 15 en 21, 22 mei het land in. Tijdens inzameldagen bij o.a. het Rijksmuseum Amsterdam, Rozet in Arnhem en Forum Groningen kunnen mensen terecht die een koffer aan de collectie van FENIX willen doneren. Alle soorten en maten bagage zijn welkom. De teller staat al op 600 koffers. FENIX hoopt nog honderden koffers te mogen ontvangen.

Inzamellocaties
In mei staat het hele team van FENIX in zeven steden klaar om koffers aan te nemen. De aftrap vindt plaats op zaterdag 14 mei in Rotterdam op de bouwplaats van FENIX. De agenda is verder als volgt:
Zondag 15 mei Rijksmuseumtuinen, Amsterdam en Bibliotheek Neude, Utrecht
Zaterdag 21 mei Forum, Groningen en Rozet, Arnhem
Zondag 22 mei TextielMuseum, Tilburg en Amare, Den Haag

Koffers kunnen worden ingeleverd tussen 10.00-16.00 uur (m.u.v. TextielMuseum in Tilburg: 12:00-17:00 uur). Vooraf aanmelden kan via www.fenix.nl/koffers.

Bijzondere reisverhalen
De afgelopen maanden reisde Rutger Doop, conservator geschiedenis van FENIX het land af om koffers op te halen. ‘Het is fantastisch dat mensen bereid zijn om zoiets persoonlijks als een koffer te doneren. Tijdens mijn ontmoetingen met donateurs hoor ik bijzondere, verdrietige en soms heel grappige verhalen. Het kofferdoolhof in FENIX laat straks zien wat het kan betekenen om je koffer te pakken. Dat past bij uitstek bij ons museum, waar verhalen over vertrek en aankomst, van vroeger en nu centraal staan.’ De koffers die FENIX in ontvangst neemt zijn uiteenlopend. Van een originele, luxe Amerikaanse Oshkosh hutkoffer uit circa 1920 tot een eigentijds rood rolkoffertje uit Rotterdam. Bij sommige koffers horen bijzondere reis- en familieverhalen. De koffer staat dan symbool voor een nieuwe start, ingegeven door liefde, een avontuur of oorlog. FENIX doet een oproep aan alle koffereigenaars in Nederland. Wie nog een koffer van zichzelf, grootouders of andere familieleden of vrienden heeft, is welkom die op te laten nemen in de collectie van FENIX. Zo blijft de koffer bewaard voor de toekomst en worden persoonlijke reis- en migratieverhalen doorverteld.

Over FENIX
In 2024 opent FENIX in Rotterdam. De monumentale Fenixloods II op Katendrecht wordt momenteel getransformeerd tot museum en culturele, culinaire en creatieve ontmoetingsplek. Het is dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen mensen vertrokken en net zovelen van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt al deze verhalen. FENIX bouwt aan een internationale museumcollectie die (hedendaagse) kunst, fotografie, historische objecten en persoonlijke verhalen omvat. De collectie wordt gepresenteerd in een voormalige, aan de rivier de Maas gelegen, op- en overslagloods uit 1923 die momenteel volledig wordt gerestaureerd. Fenixloods II blijft zo bewaard als markant voorbeeld van de Rotterdamse havenarchitectuur. Nieuwe toevoeging aan het gebouw is de Tornado, een theatrale trappartij die uitmondt in een spectaculair uitzichtplatform over de Maas en Rotterdam. Het ontwerp is van de Chinese architect Ma Yansong, oprichter van MAD Architects.

Bron: Persbericht Fenix Museum
Beeld: Conservator Rutger Doop, foto: Roel Dijkstra