KIJKTIP | Hij zou al eerder gaan draaien, maar werd vanwege corona uitgesteld. Vanaf donderdag 10 september is de film ‘Frida Kahlo. The icon, the artist’ te zien in de Nederlandse bioscopen.

De film van de Britse regisseur Ali Ray toont het levensverhaal en de artistieke ontwikkeling van een van de meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de 20ste eeuw, Frida Kahlo (1907-1954). Verscheidene experts vertellen hoe Kahlo’s leven en kunst getekend werden door haar politieke overtuigingen, haar tumultueuze relatie met muurschilder Diego Rivera en haar levenslange pijn en medische problemen als gevolg van een ernstig busongeluk. De film maakt deel uit van de serie ‘Exhibition on screen’.

Volkskunst
Enkele topstukken uit Kahlo’s oeuvre, die van grote betekenis zijn binnen de kunstgeschiedenis, komen aan bod. Haar unieke stijl, die zowel beïnvloed is door de Europese traditionele beeldtaal als geïnspireerd is door de Mexicaanse volkskunst en inheemse, prekoloniale kunstvormen, maakt Frida Kahlo tot een fascinerende, baanbrekende kunstenaar. ‘Frida Kahlo’ is een aanrader, zeker voor mensen die nog niet veel over haar weten. Voor anderen is het een aardige film, die wellicht weinig verassingen in petto heeft.

Beeld: Triple P Entertainment