Vorige week donderdag ging de film ‘Bouwgrond’ online in première op het Boijmans YouTube-kanaal. De Rotterdamse Poëet M. schreef de tekst ‘Bouwgrond’, muzikant Winterdagen maakte de muziek en filmmaker Ruben Hamelink maakte in coproductie met Connie Janssen Danst een gelijknamige film als een visuele verrijking bij het muziekstuk. ‘Rotterdam is een eindeloos transformerende stad, waarin de bouw niet alleen nieuwe iconen creëert, maar zelf het grootste icoon is.’

Terwijl de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen de eindfase nadert en de inrichting inmiddels in volle gang is, voert dit bijzondere project je mee terug naar het begin, naar toen het depot nog bouwgrond was. Depot Boijmans Van Beuningen maakt bij veel Rotterdammers iets los. Verbazing en nieuwsgierigheid, maar ook trots en inspiratie. Rotterdamse Poëet M. schreef de tekst ‘Bouwgrond’, muzikant Winterdagen maakte de muziek en filmmaker Ruben Hamelink maakt een gelijknamige film als een visuele verrijking bij het muziekstuk. De filmpremière zou 8 januari 2021 plaatsvinden in filmhuis KINO maar door de lockdown was dat helaas niet mogelijk. Daarom werd het project online gereleased. Bouwgrond ging live in première via het Boijmans YouTube-kanaal. Na afloop was er de gelegenheid om via YouTube live te chatten met de makers en om vragen te stellen.

De start
Rotterdamse Poëet M. en muzikant Winterdagen lieten zich in 2017 op uitnodiging van het festival Parfum de BoemBoem inspireren door de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, waarvan op 17 maart 2017 de eerste paal in de grond werd geslagen. Ze bezochten de bouwplaats, ontmoeten de makers en leerden het verhaal achter het depot en kregen een gevoel bij de architectuur en de geschiedenis van het gebied. Winterdagen maakte de compositie op de tekst van M. Tijdens Parfum de BoemBoem in 2017, het MOMOFestival in 2018 en de Hoogste Punt viering in 2019 werd het lied voorgedragen op de bouwplaats van het depot.

Fragment uit de tekst
De stad en Boijmans, onafscheidelijk hand in hand.
De bodem gezien, dus onuitputtelijk Rotterdam.
Het vooraanzicht is zijaanzicht, beeldend volledig.
Rondom is rijkdom, spiegelklank van vreugde.
Kom, en dans mee naar boven.
Tot het dakterras, en ieder stuk magie langszij is gekomen.
Dagenlang staren tot ik ieder object als mij zal dragen.
Meer dan mens kan maken, schatkamerverhalen.
Nieuw Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam,
hier plukt de hele wereld zijn vruchten van.
Een cadeau aan de stad, dus laten we uitpakken.

Depot
Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek. In het najaar van 2021 opent het depot zijn deuren voor het publiek en worden bezoekers ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum.

Bron en beeld: Persbericht Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Ruben Hamelink