Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer.

Het plan was: 100 Hollandse meesters in de 21e eeuw, kunstenaars van nu aan het werk, geportretteerd door gerenommeerde filmmakers. Het werden er 104, van Armando tot Robert Zandvliet en van L.A. Raven tot Erwin Olaf. De bijzondere filmportretten duren ongeveer een kwartier en zijn gewoon gratis vanaf de bank of de keukentafel te bekijken. Museumtijdschrifts stagiair David Dorr kiest deze week het filmportret van Armando (1929-2018). Een portret van Boudewijn Koole.

In 2013 had Armando haast: “Ik heb niet zoveel jaren voor me, dus zo veel mogelijk wil ik maken”. De kunstenaar, geboren in Amsterdam als Herman Dirk van Dodeweerd, had toen al een lang en rijk leven achter de rug. Na een studie kunstgeschiedenis in Amsterdam ging hij een carrière tegemoet waarbij hij geen enkel middel schuwde om zichzelf te uiten.
Zijn eerste ‘ingehouden biografische’ solotentoonstelling had hij in 1954 in galerie Le Canard. Hij maakte niet alleen beelden en schilderijen maar was ook dichter, speelde als violist in een zigeunerorkest, was te zien in het televisieprogramma ‘Herenleed’ met Cherry Duyns en Johnny van Doorn, was acteur en theatermaker. In deze mini-documentaire, opgenomen in zijn atelier in Potsdam, is te zien hoe hij met zijn handen landschappen schilderde. Zijn oorlogservaringen vormden zijn leven lang een inspiratiebron.
Hij spreekt in dit filmportret over onder veel meer de bomen die hij moest hakken tijdens de hongerwinter – daarom schildert hij bomen, zegt hij, om ze terug te geven aan de natuur. Hoewel hij bij het aantrekken van zijn overall en het verplaatsen van de ezel hulp nodig heeft, heeft hij ‘godzijdank’ nog ideeën en de drang om te schilderen. Armando was een bijzondere kunstenaar, een moderne homo universalis, en daarvan zijn er niet veel meer.

Bron en beeld: www.hollandsemeesters.info