Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer.

Het plan was: 100 Hollandse meesters in de 21e eeuw, kunstenaars van nu aan het werk, geportretteerd door gerenommeerde filmmakers. Het werden er 104, van Armando tot Robert Zandvliet en van L.A. Raven tot Erwin Olaf. De bijzondere filmportretten duren ongeveer een kwartier en zijn gewoon gratis vanaf de bank of de keukentafel te bekijken. Museumtijdschrift kiest zijn favorieten in coronatijd. Deze week: Geert-Jan Hobijn (Amsterdam, 1959). Omdat hij volgens onze stagiair David Dorr op een buitengewoon interessante manier omgaat met geluiden, en in dit filmportret van Jiska Rickels is te zien hoe een van zijn imposante werken tot stand komt:

Geluid is overal om ons heen. Waar de meeste mensen niet van lawaai houden en zo min mogelijk ongewenste geluiden willen horen, zoekt Geert-Jan Hobijn naar het tegenovergestelde. In zijn werk heeft hij het doel om geluiden die gezien worden als herrie te veranderen in muziek. Deze minidocumentaire Geert-Jan Hobijn van Jiska Rickels laat zien hoe Hobijn tot resultaten komt. Hij vhttp://Geert-Jan Hobijnertelt over zijn proces en de manier waarop hij geluid gebruikt in zijn kunst. Van vier gigantische stalen buizen wil hij met behulp van branders een simpel orgel maken. In de documentaire is te zien dat dit geen kinderspel is; de harde wind en het open vuur zijn een riskante combinatie.

Bron en beeld: www.hollandsemeesters.info