Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer.

Het plan was: 100 Hollandse meesters in de 21e eeuw, kunstenaars van nu aan het werk, geportretteerd door gerenommeerde filmmakers. Het werden er 104, van Armando tot Robert Zandvliet en van L.A. Raven tot Erwin Olaf. De bijzondere filmportretten duren ongeveer een kwartier en zijn gewoon gratis vanaf de bank of de keukentafel te bekijken. Voor zijn laatste bijdrage aan Museumtijdschrift kiest stagiair David Dorr deze week het filmportret van Jeroen Eisinga (Delft, 1966). Gemaakt door documentairemaker en regisseur John Appel.

Bijen krioelen twintig minuten lang over torso en hoofd van een man, tot hij bijna niet meer is te zien. Deze film, ‘Springtime’ (2011), van Jeroen Eisinga is een kunstwerk dat de kijker vervuld met afschuw maar ook met nieuwsgierigheid. Aan de ene kant ziet het er verschrikkelijk uit, maar aan de andere kant wil je weten hoe het eindigt. De afloop was voor Eisinga, de man in kwestie, niet heel prettig. Door de grote hoeveelheden bijensteken moest hij uiteindelijk zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht. Een seconde later in het ziekenhuis, zei de dokter, en Eisinga had het niet overleefd.
Gelukkig redde hij het wel en zien we hem in deze documentaire aan een andere film werken. Het werk van Eisinga roept vaak een sublieme ervaring op, waarbij de dood een grote rol speelt en de kunstenaar het gevaar niet schuwt. Dit komt ook naar voren in de documentaire. Zo werkte hij aan een film waarin hij twee treinen in volle vaart op elkaar wou laten botsen – helaas is het werk vanwege geldgebrek nooit gerealiseerd. Gepassioneerd vertelt hij over de technische en emotionele aspecten van de film. In de documentaire ontdek je wat Eisinga beweegt bij het maken van zijn films, een must voor liefhebbers van zijn werk en voor iedereen die deze kunstenaar beter wil leren kennen.

Bron en beeld: www.hollandsemeesters.info