Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer.

Het plan was: 100 Hollandse meesters in de 21e eeuw, kunstenaars van nu aan het werk, geportretteerd door gerenommeerde filmmakers. Het werden er 104, van Armando tot Robert Zandvliet en van L.A. Raven tot Erwin Olaf. De bijzondere filmportretten duren ongeveer een kwartier en zijn gewoon gratis vanaf de bank of de keukentafel te bekijken. Museumtijdschrifts stagiair David Dorr kiest zijn favorieten in coronatijd. Deze week: Joep van Lieshout (Ravenstein, 1963) door Sonia Herman Dolz.

“Ik wil dingen maken die nog nooit gemaakt zijn.” Joep van Lieshout vat hiermee zelf treffend zijn werk samen. Met zijn Atelier Van Lieshout, opgericht in 1995, wil hij onontdekte werelden laten zien, maar dan wel gebieden die tegenstellingen bevatten. In deze documentaire noemt hij zelf bijvoorbeeld ethische vraagstukken als kannibalisme: is het slecht? Waarom vinden we het slecht? Kunnen we verder kijken dan het taboe dat erop rust? Het mag duidelijk zijn dat hij mensen aan het denken wil zetten, provoceren zelfs, en hier slaagt hij volledig in. Ondanks, of dankzij, zijn provocaties wordt hij over de hele wereld door velen gewaardeerd, reden te meer om dit interview te bekijken. 

Bron en beeld: www.hollandsemeesters.info