Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer.

Het plan was: 100 Hollandse meesters in de 21e eeuw, kunstenaars van nu aan het werk, geportretteerd door gerenommeerde filmmakers. Het werden er 104, van Armando tot Robert Zandvliet en van L.A. Raven tot Erwin Olaf. De bijzondere filmportretten duren ongeveer een kwartier en zijn gewoon gratis vanaf de bank of de keukentafel te bekijken. Museumtijdschrifts stagiair David Dorr kiest zijn favorieten in coronatijd. Deze week: Marinus Boezem (Leerdam, 1934) door Tom Fassaert.

‘L’Uomo Volante’ is een performance van Marinus Boezem uit 1979, waarbij de kunstenaar verkleed als vliegenier met behulp van touwen een spiegel omhoog houdt. Als de spiegel niet meer te houden is, laat hij hem vallen en in de val lijkt het even alsof Boezem loskomt van de zwaartekracht. In dit sleutelwerk geeft de kunstenaar vorm aan de menselijke droom om te vliegen. De minidocumentaire Marinus Boezem gaat over deze klassieke performance en laat tegelijk zien hoe Boezem werkt aan een vergelijkbaar kunstwerk. In de tussentijd vertelt hij over zijn doel in de kunst: hij noemt zijn kunst een deur, waarbij men zelf kan uitzoeken wat achter die deur precies is te vinden. Boezems beroemdste werk is de van bomen gemaakte ‘De Groene Kathedraal’ (1987) in Almere. De kathedraal is voor Boezem een hoogtepunt van menselijk kunnen net als het landschap waarin zijn bomenkunstwerk staat, de door mensen gecreëerde Flevopolder. Ogenschijnlijk simpel en effectief zet Boezems kunst aan het denken, een talent dat hem terecht tot een van de bekendste hedendaagse Nederlandse kunstenaars maakt.


Bron en beeld: www.hollandsemeesters.info