Het Fries Museum wint de publieksprijs van de prestigieuze Global Fine Art Awards. Tijdens het gala in New York werd de tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding uit 85 genomineerden verkozen als winnaar van de YOU-2 Award. Namens het museum nam directeur Kris Callens de prijs in ontvangst.

Met 158.000 bezoekers en juichende (inter)nationale recensies werd Alma-Tadema, klassieke verleiding in het Fries Museum buitengewoon goed ontvangen. Er werd dan ook massaal op de tentoonstelling gestemd voor de Global Fine Art Awards, die ook wel ‘de Oscars van museumland’ worden genoemd. Van de 85 genomineerde tentoonstellingen kwam Alma-Tadema als publiekslieveling uit de bus voor de YOU-2 Award. Callens is trots op deze erkenning: ‘Ik vind het heel bijzonder dat wij als regionaal museum internationaal kunnen uitblinken. En ik ben trots dat we er met onze tentoonstelling in geslaagd zijn om Lawrence Alma-Tadema de internationale erkenning te geven die hij verdient.’

Alma-Tadema
De tentoonstelling is ontwikkeld door het Fries Museum en is de grootste tentoonstelling ooit gewijd aan het oeuvre van de negentiende-eeuwse schilder Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Meer dan 80 schilderijen kwamen van over de hele wereld naar het Fries Museum, de eerste venue van de tour. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten vertelden ze over zijn weg naar roem en hoe Alma-Tadema ons beeld van de klassieke oudheid blijvend heeft bepaald. De tentoonstelling liep van 1 oktober 2016 tot en met 7 februari 2017. Na Leeuwarden was de tentoonstelling te zien in Galerie Belvedere in Wenen van 23 februari tot en met 18 juni 2017. Daarna reisde de tentoonstelling door naar het Leighton House Museum in Londen, waar Sir Lawrence Alma-Tadema zijn grootste internationale succes beleefde. De tentoonstelling liep daar van 7 juli tot en met 29 oktober 2017. De drie edities waren gezamenlijk genomineerd voor GFAA 2017.

Global fine art awards
De GFAA beloont jaarlijks de beste kunst- en designtentoonstellingen wereldwijd. Onder de genomineerden zijn musea, galerieën, kunstbeurzen, biënnales en openbare installaties die uitblinken in kwaliteit en innovatie wat betreft tentoonstellingsontwerp, historische context, educatieve waarde en maatschappelijke aantrekkelijkheid. Andere genomineerden voor de vierde editie van de GFAA waren onder meer Museo del Prado, Centre Pompidou en The Metropolitan Museum of Art.
Alma-Tadema, klassieke verleiding was onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Voor deze tentoonstelling en het begeleidende filmprogramma werkte het Fries Museum samen met EYE en Slieker Film. Het Fries Museum won voor deze vernieuwende tentoonstelling over Alma-Tadema de Turing Toekenning I 2015. De Turing Foundation kent deze prijs ter waarde van 500.000 euro eens in de twee jaar toe voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum.

De tentoonstelling ‘Mata Hari’, nog te zien tot en met 2 april 2018 in het Fries Museum, is genomineerd voor de Tentoonstelling van het Jaar 2017. Deze verkiezing is geïntroduceerd door Museumtijdschrift. Klik hier om voor 6 april uw stem uit te brengen op uw favoriet.

Bron: Persbericht Fries Museum
Beeld: Sir Lawrence Alma-Tadema, The Finding of Moses, 1904, Private Collection © 2016 Christie’s Images Limited