6 oktober 2021

O.C. Hooymeijer (Vlaardingen, 1958) is de winnaar van de Gerrit Benner prijs 2021. De beeldend kunstenaar is verkozen vanwege de belangrijke, recente en toonaangevende ontwikkeling in zijn werk. Hooymeijer ontvangt een geldbedrag van € 5.000 en een tentoonstelling in het Fries Museum.

Kunstenaar O.C. Hooymeijer woont in Spanga, in een huis met atelier pal aan de rand van de Rottige Meente, een vogelgebied bij uitstek. De kunstenaar is onder meer bekend van zijn expressionistische serie ‘The Great Exotic Birdshow’ en zijn tekeningen en beschrijvingen van ‘niet-bestaande Vogels’. Deze laatstgenoemde werken zijn o.a. gebundeld in zijn boek ‘De Nieuwe Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa’, dat in 2019 genomineerd was voor de Jan Wolkers Prijs. Zijn niet-bestaande Vogels verschijnen sinds september 2020 onder de naam ‘De Wondere Vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ wekelijks als column in dagblad Trouw.

O.C. Hooymeijer
Beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer (Vlaardingen, 1958) studeerde in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Met zijn opvallende series schilderijen en tekeningen verwierf Hooymeijer nationale bekendheid. Zijn werken waren onder andere te zien in het Natuurmuseum Fryslân, Museum Jan van der Tocht en het Amsterdams Historisch Museum.

Gerrit Benner prijs
De Gerrit Benner prijs is door de provincie Fryslân in het leven geroepen om het beeldende kunstklimaat een impuls te geven. Met de prijs wil de provincie Fryslân de aandacht voor de beeldende kunst onder het publiek vergroten. De organisatie van de prijs is in handen van Keunstwurk. Het is de 9e keer dat de provincie Fryslân de Gerrit Benner prijs voor de beeldende kunst toekent. De titel gaat in 2021 naar een beeldend kunstenaar, die van 2019-2021 een toonaangevende ontwikkeling heeft doorgemaakt. In 2023 is er weer een prijs voor een beeldend kunstenaar met werk uit een langere periode: een zogenaamde Oeuvreprijs.

Jury
De jury bestaat dit jaar uit; Stina van der Ploeg, kunsthistorica; Dirk van Ginkel, journalist en redacteur kunstbladen en -boeken; Rieke Vos, curator bij Het HEM: nieuw huis voor eigentijdse cultuur in Zaandam; Noor Mertens, curator en leidt sinds juni 2021 Kunstmuseum Bochum, een stedelijk museum voor moderne en hedendaagse kunst midden in het Ruhrgebied en Hans Hoekstra, kunstenaar en docent Academie Minerva.

De tentoonstelling in het Fries Museum is te zien van 27 november 2021 t/m 6 maart 2022. De kunstprijs wordt op 26 november 2021 uitgereikt door gedeputeerde Sietske Poepjes op de opening van de expositie.

Bron: Persbericht Fries Museum
Hoofdbeeld: O.C. Hooymeijer, ‘Vuurkop’