Op 25 en 26 augustus 2018 vindt weer het Gebroeders van Limburg Festival plaats in Nijmegen. In en rondom de Stevenskerk is er van alles te doen, zoals diverse kraampjes met authentieke ambachten, muziek, theater en kinderspelen. Ontdek de wereld van de Gebroeders van Limburg en hun schilderwerken. Van de prachtige elegante wereld van de adel tot de gruwelijke achterbuurt van de laagste stand van de middeleeuwse samenleving: verken de diversiteit van het alledaagse leven in historisch Nijmegen.

Met het thema ‘Liefde voor het landschap’ wordt er dit jaar extra aandacht besteed aan de diverse landschappen en prachtige natuurlijke kleuren die terugkomen in de miniaturen van de drie Nijmeegse kunstenaars.

Van middeleeuws vermaak tot een luguber achterbuurtje!
Op het Sint Stevenskerkhof ontmoet je echte ridders en zijn er historische kinderspelen zoals racen op een houten paard en het schieten met een trebuchet. Muziek, theater en diverse ambachten zorgen voor vrolijk middeleeuws volksvermaak! Heb je liever wat meer spanning en ben je niet gauw bang? Ga dan op avontuur in het achterbuurtje! Let echter op uw tassen en beurzen, verlies uw kinderen niet uit het oog… hier vindt u de minder prettige middeleeuwse taferelen. Kom oog in oog te staan met de lagere standen van de middeleeuwse samenleving: van wanhopige bedelaars tot dubieuze figuren.

Optredens en de hortus conclusus
Tijdens het festival zijn er diverse middeleeuwse groepen op podia in en rondom de Stevenskerk te vinden. Sommige ensembles zullen je ook op straat verrassen met hun middeleeuwse klanken, dansen of theaterstukken! Alle optredens zijn gratis, behalve de speciale optredens in de noorder- en zuiderkapel van de Stevenskerk.

Dit jaar zal op de Grote Markt een replica van een ‘Hortus Conclusus’ te vinden zijn! Deze besloten tuin was een belangrijk element in Europese miniaturen en komen ook voor in het werk van de Gebroeders van Limburg. Treed deze idyllische tuin binnen en ontdek prachtige tableaus en voorstellingen. Of zeg even gedag tegen de Gelderse draak die de Grote Markt beschermt, heb jij haar al vuur zien spugen?

Soiree ‘Liefde voor het landschap’
Zaterdag vindt een bijzonder avondprogramma plaats in de Stevenskerk onder leiding van de gastheren van de avond, de Ridders van Gelre. Van de boekpresentatie ‘Sporen in het landschap: Maria van Gelre, 1380-1429’ van Johan Oosterman tot een voorstelling van het wagenspel ‘Masscheroen’: het wordt een spectaculaire avond! Daarnaast is het ook een avond van onthullingen: de uitslag van de schilderwedstrijd wordt bekendgemaakt, het project “Maak je eigen maandblad” wordt gelanceerd en er wordt een historisch vraagstuk opgelost met medewerking van het Rijksmuseum!

Kerkdienst, brunch en Blijde Incomste
Op zondagochtend vindt er een speciale Middeleeuwse Kerkdienst plaats in de Stevenskerk. Hierna is er een uitgebreide middeleeuwse brunch voor de Waagh. Op zondagmiddag trekt de Blijde Incomste door Nijmegen, met prachtige handgemaakte kostuums, dieren en rijkversierde wagens. De Blijde Incomste is dit jaar opgedragen aan hertogin Maria van Gelre.

Belevenisroute
Altijd al een exclusief kijkje willen nemen in de verborgen middeleeuwse plekjes van Nijmegen? Laat je dan verrassen door de Belevenisroute! Deze route leidt je langs verborgen middeleeuwse kelders, stadsmuren en nog veel meer!

Meer weten? Kijk voor meer informatie over het Gebroeders van Limburg Festival op onze website: www.gebroedersvanlimburg.nl


Beeld: Middeleeuwse shows (c) Henk Beenen.