In 2019 krijgt Nijmegen een permanente plek voor de geschiedenis van het unieke erfgoed van de Gebroeders van Lymborch. Het Gebroeders van Lymborch Huis zal de basis worden voor tal van historische en culturele publieksactiviteiten. Van tentoonstelling tot lezing, van stadswandeling tot educatieprogramma’s voor scholieren. Bezoekers leren hier meer over het leven en werk van de familie Maelwael Van Lymborch. Vooraan in het Huis komt een informatiebalie en winkel met merchandise, cadeaus en souvenirs. Het Gebroeders van Lymborch Huis vestigt zich in de Burchtstraat 63 te Nijmegen, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben.

Wie waren de gebroeders?
De Gebroeders van Lymborch waren vernieuwers van de Westerse schilderkunst en hun werk wordt tot de absolute hoogtepunten in de middeleeuwse kunst gerekend. Kenmerkend voor hun miniaturen was het rijke kleurgebruik, de vernieuwende margeversiering en de landschapschildering. Zij waren de eersten die een hele pagina van een getijdenboek vulden met een miniatuur. Daarnaast verbonden zij op deze kalenderbladen een maand met een seizoen en bijbehorende sterrenbeelden. Zij vormden een inspiratiebron voor andere kunstenaars, zoals de vervaardigers van het gebedenboek van Maria van Gelre, onlangs te zien in Museum Het Valkhof. Tevens zijn zij de neefjes van Johan Maelwael, vorig jaar te zien in het Rijksmuseum.

Hun erfgoed in the spotlight
In de rijke geschiedenis van de oudste stad van Nederland mogen de Gebroeders van Lymborch niet ontbreken. Het is belangrijk dat hun verhaal zichtbaar is in de stad voor zowel de eigen inwoners als voor onze vele bezoekers. Sinds 2003 zet de Stichting Gebroeders van Lymborch zich in om het unieke erfgoed van de familie Maelwael – van Lymborch bekend te maken in Nijmegen en in geheel Nederland. In 2005 werd dit gedaan met de succesvolle expositie in Museum het Valkhof en daarna met het jaarlijkse Gebroeders van Limburg Festival. Als gevolg van de opening van het Gebroeders van Lymborch Huis zal er in 2019 geen groots middeleeuws festival worden georganiseerd. De eerste Gebroeders van Lymborch Zondag biedt wel veel publieksactiviteiten om kennis te kunnen maken met het Gebroeders van Lymborch Huis, het werk van de gebroeders en de tijdsperiode waarin zij leefden.

Meer weten? Kijk voor meer informatie over het Gebroeders van Lymborch Huis en het leven en werk van de familie Maelwael – van Lymborch op www.maelwaelvanlymborch.nl / www.gebroedersvanlymborch.nl

Bron en beeld: persbericht Stichting Maelwael Van Lymborch