De Italiaanse kunstenaar Ruben Montini reist al meer dan drie jaar door Europa met een enorm borduurkleed, inmiddels ruim dertig meter lang. Zijn droom is dat inwoners van alle lidstaten van de Europese Unie eraan bijdragen. Montini biedt nu borduurliefhebbers in Nederland de kans om mee te doen. Zij kunnen hun bijdrage opsturen naar Museum Arnhem.

Maak en stuur op
Pak dus een naald en draad en een lapje stof en maak naar eigen idee een borduurwerk. Je kan zelf het ontwerp van je borduursel bepalen, zonder beperkingen of grenzen, net zoals de EU idealiter zou moeten functioneren. Als je klaar bent, stuur je het werk inclusief een foto of filmpje van jou aan het werk naar Museum Arnhem. Het museum stuurt alle borduursels naar de kunstenaar, die het aan de dertig meter lange lap zal toevoegen.

Eindresultaat
De bijdrage van elke deelnemer is cruciaal voor het eindresultaat. Het idee is dat individuele ontwerpen uiteindelijk hun specificiteit verliezen, doordat zij onderdeel worden van het grotere geheel. Hierdoor ontstaat een uniek werk. Volgens Montini is het eindresultaat een metafoor voor ‘de schoonheid van de EU’: de smeltkroes van verschillende mensen met gemeenschappelijke culturele achtergronden. Montini ziet uit naar bijdragen uit Nederland. Het uiteindelijke borduurwerk symboliseert de samenwerking van inwoners uit de hele Europese Unie. Het hele project, getiteld Questo Anonimato É Sovversivo  (Deze anonimiteit is subversief) wordt komend jaar getoond in Turijn.

Meedoen?
Deelnemers kunnen hun creatie tot 28 februari opsturen naar:
Museum Arnhem
Broekstraat 32
6828 PZ Arnhem

Foto’s en filmpjes (minimaal 30 seconden) kan je sturen naar info@museumarnhem.nl. De foto’s en video’s worden onderdeel van de documentatie van het project en kunnen gebruikt worden voor de social-mediakanalen van Museum Arnhem. Kijk voor verdere informatie op de website.

Museum Arnhem in de Kerk sluit de deuren
Museum Arnhem gaat De Kerk verlaten, zodat de organisatie zich volledig kan richten op de heropening van het vernieuwde museum aan de Utrechtseweg in het voorjaar 2022.

Fotobijschrift:
Ruben Montini, ‘Questo Anonimato É Sovversivo’, 2017-heden. MulTmedijalni Kulturni Centar, Split, Kroatië, 2018 (foto: Ela Bialkowska)

Bron: persbericht Museum Arnhem