Officieel zijn de musea in Duitsland t/m 10 januari gesloten, maar op woensdag 16 december om 19 uur vindt de digitale opening plaats van het langverwachte prestigeproject Humboldt Forum in Berlijn. Daartoe is het voormalige DDR-volkspaleis Palast der Republik afgebroken, en het barokke, achttiende-eeuwse keizerlijke paleis van de Hohenzollern gereconstrueerd.

Na jaren van bouwwerkzaamheden is alles er klaar voor: het gebouw is van buiten en van binnen voltooid, de eerste exposities zijn opgebouwd, het tentoonstellingsprogramma is gemaakt. Maar Corona gooit roet in het eten. En dus opent het Humboldt Forum zijn deuren voor publiek niet op de geplande datum van 17 december, maar licht het wel alvast een tip van de sluier op via een livestreaming.
Het museum, waar experiment, leren en ontmoeting voorop staan, is genoemd naar de negentiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt en zijn broer Wilhelm, taalwetenschapper en filosoof, en bevindt zich vlak bij het Museumeiland. In het museum hebben vier instellingen onderdak gekregen: het samengevoegde Etnologische Museum en Museum voor Aziatische kunst, het stadsmuseum Berlijn, de Humboldt Universiteit en de stichting Humboldt Forum. Het gebouw heeft daarnaast twee restaurants, een theater, een bioscoop en een auditorium. Het zou de Duitse evenknie moeten zijn van het British Museum, en net als dat museum gratis toegankelijk. De totale kosten bedragen een kleine € 700 miljoen, het duurste culturele project van Europa.

Meer informatie: www.humboldtforum.org

Bron: onder meer persbericht Humboldt Forum
Beeld: Humboldt Forum