GOGBOT lanceert het complete programma met als hoogtepunt een enorme kunstmaan boven het centrum van de stad Enschede. ‘Museum of the Moon’ van de Britse kunstenaar Luke Jerram is letterlijk het hoogtepunt van deze editie van GOGBOT, het festival over kunst, muziek en creatieve technologie van 7 t/m 10 september in Enschede. De Moon is een enorme superrealistische replica van de maan, een lichtgevende inflatable van 7 m doorsnee, aan het oppervlak geprint met highres foto’s van de NASA.  Het kunstwerk hangt naast de kerktoren boven de Oude Markt, bezoekers kunnen in strandstoelen maanbaden onder het werk.

Thema Intergalactic
GOGBOT onderzoekt jaarlijks de rol van de actuele technologie, met deze editie getiteld Intergalactic over recente ontwikkelingen in de ruimtevaart en astronomie, zoals de ontdekking van steeds meer exoplaneten, geheel nieuwe zwaartekracht theorieën, de aanstaande commerciële ruimtevaart en reizen naar Mars, reizen naar andere sterren, deep space mining en meer.

Highlights tentoonstellingen
Overige highlights zijn onder andere de installatie Cogito van de Italiaanse kunstenaar Daniela de Paulis, die brainscans van bezoekers via de radiotelescoop in Dwingeloo de ruimte instuurt. Midden in de Grote Kerk staat de bronzen sculptuur Leap of Faith van Joseph Klibansky, de meer dan levensgrote astronaut die een groot gouden kruis draagt. Klibansky ziet ruimtereizigers als de grensposten van een nieuwe wereld, gidsen voor de mensheid naar een nu nog onbekende toekomst.
30 best of graduates 2017 van de Nederlandse  kunstacademies presenteren hun werk In de voormalige Coberco Melkhal, waar ook de grootschalige video installatie Solarium is te ervaren, van de  mediakunstenaar Gunna Duberstein, werkzaam bij de NASA. Solarium toont de meest gedetailleerde beeld en geluidsopnames van de zon die ooit gemaakt zijn, uit data bestanden van NASA’s Solar Dynamic Observatory.
Een nieuwe locatie dit jaar is de historische Menistenkerk nabij de Oude markt. Daar tonen UT studenten installaties en prototypes, maar ook is hier het project DStart te zien, van de Belgische bioloog en kunstenaar Angelo Vermeulen. DStart onderzoekt vanuit de opleiding Starship Design aan de TU Delft hoe in de toekomst interstellair reizen mogelijk wordt o.a. door 3D printers te koppelen aan kometen.
Op de Oude Markt vormt Step into the light, van de lichtontwerper Michel Suk, een bewegende ring van lichtbundels die hoog boven Enschede op de nachtelijke hemel patronen projecteert.

Verder presenteert GOGBOT een uitgebreid muziekprogramma op de Oude Markt en in Atak. En zaterdagmiddag 9 september wordt een symposium georganiseerd met lezingen en debat in de historische theaterzaal van Concordia rond het thema Intergalactic.

Meer informatie zie gogbot.nl

Bron: Persbericht GOGBOT
Beeld: Luke Jerram, Museum of the Moon-Enschede (mock-up).