Bezoekers van de Uitmarkt (26 en 27 augustus) kunnen een 3D-foto van zichzelf en elkaar maken bij een kolossale driedimensionale reproductie van Van Goghs wereldberoemde schilderij Amandelbloesem. Zo vraagt het Van Gogh Museum aandacht voor dé tentoonstelling die in het voorjaar van 2018 te zien is: Van Gogh & Japan.

Uitmarkt 2017
Bezoekers van de Uitmarkt 2017 staat een spectaculair fotomoment te wachten. De wereldberoemde boom waar Van Gogh zijn schilderij Amandelbloesem uit 1890 op baseerde, is door de Nederlandse scenograaf Vera Selhorst in samenwerking met Brandwacht en Meijer vertaald naar een driedimensionaal object. Het meet 4 bij 4 meter en is beschilderd in de stijl van de grote schilder. Hier kunnen bezoekers middels een speciale installatie een 3D-foto van zichzelf onder de boom laten maken.

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus van 19 tot 22 uur kunnen bezoekers van de Uitmarkt picknicken onder en rond de driedimensionale amandelbloesem. Bezoekers zijn uitgenodigd zelf hun sushi en kleedje mee te nemen, het museum verzorgt voor ieder een glaasje sake. Het evenement Picknick onder Van Goghs Amandelbloesem | Bring your own Sushi volgt de Japanse traditie van Hanami Picknicks, waarbij men picknickt onder de bloeiende bloesems. Toegang is gratis, de capaciteit is beperkt. Voor meer informatie: https://www.facebook.com/events/162876334261983.

Historische achtergrond

In het werk Amandelbloesem is de invloed van Japan op Vincent van Gogh zichtbaar en dit onderwerp staat dan ook centraal in dé tentoonstelling van 2018: Van Gogh & Japan. Met dit schilderij brengt het Van Gogh Museum eerbetoon aan zijn eigen oprichter: Amandelbloesem werd door Van Gogh geschilderd naar aanleiding van de geboorte van zijn neefje (de zoon van broer Theo van Gogh), de uiteindelijke oprichter van het Van Gogh Museum.

Bron: Persbericht Van Gogh Museum
Beeld: de driedimensionale Amandelbloesem in opbouw. Foto: Jan-Kees Steenman