Op 22 juli wordt de Noord/Zuidlijn officieel in gebruik genomen, 21 juli is de feestelijke openingsdag. Nadat zaterdagochtend 21 juli acht Amsterdammers de Noord/Zuidlijn officieel hebben geopend, kunnen 52.000 Amsterdammers en andere belangstellenden tussen 14.00 en 21.00 uur gratis de metro uitproberen. Er zijn die dag ook allerlei activiteiten en optredens voor en door Amsterdammers in en rond de Noord/Zuidlijn-stations.

Inschrijven
Om te grote drukte te voorkomen moet vooraf verplicht worden ingeschreven voor de gratis metroritten via de website www.wijnemenjemee.nl. Dat kan voor één of meer van de vier tijdsblokken tussen 14.00 en 21.00 uur. Binnen een tijdsblok kan onbeperkt met de metro heen en weer worden gereden en kan er bij alle acht stations worden in- en uitgestapt en rondgekeken.

Feest langs de lijn
De opening van de Noord/Zuidlijn wordt opgeluisterd door feestelijke optredens en activiteiten in de stations en op straat. Eenmalig zijn de metrostations het decor van onder andere zang, muziek en theater. Een kleine greep uit het programma: op station Noord treedt de Volksopera op, bij Noorderpark en Centraal Station worden wandelingen georganiseerd onder leiding van een ecoloog en een architect, bij Rokin en Vijzelgracht komen bovengronds podia met optredens van onder ander Bob Fosko en Def P en door de hele Noord/Zuidlijn wordt een schaaktoernooi gespeeld. Het complete programma is te vinden op www.wijnemenjemee.nl.

Opening
De officiële opening vindt plaats op zaterdagochtend 21 juli om 10.30 uur. De NOS zendt de opening rechtstreeks uit via NPO1. In het Centraal Station van de Noord/Zuidlijn spreekt onder anderen Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De opening zelf wordt verricht door acht Amsterdammers, die allemaal in de buurt van één van de acht stations wonen of werken.

Bron en beeld: Persbericht Gemeente Amsterdam