Op vrijdag 7 december, ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van Catharina-Amalia, Prinses van Oranje, krijgt iedereen die Catharina of Amalia heet gratis toegang tot de tentoonstelling Classic Beauties. In Nederland wonen ruim 85.000 Catharina’s en bijna 500 Amalia’s. Zij, maar ook iedereen met een daarvan afgeleide voornaam, zoals Katja, Kate, Amelia of Amelie, zijn op deze dag van harte welkom. De Hermitage Amsterdam draagt de koninklijke familie een warm hart toe en feliciteert met deze actie de jarige kroonprinses. Koning Willem-Alexander was als Prins van Oranje beschermheer van de Hermitage Amsterdam. Hij en Catharina-Amalia zijn verre nazaten van de Russische tsarina Catharina de Grote.

Actievoorwaarden
Voor iedereen die de naam Catharina, Amalia of een daarvan afgeleide voornaam draagt is een gratis entreeticket voor Classic Beauties verkrijgbaar aan de kassa op vertoon van een geldig legitimatiebewijs, waar de eerste voornaam op staat vermeld. Deze actie is alleen geldig op vrijdag 7 december 2018.

Over Classic Beauties
Het menselijk lichaam heeft kunstenaars door de eeuwen heen gefascineerd. In het midden van de achttiende eeuw kreeg dit onderwerp in de kunst een nieuwe dimensie door de beelden die aan de oppervlakte kwamen tijdens spectaculaire opgravingen in Italië. Beeldhouwers als Canova streefden naar de ultieme perfectie: nóg beter dan het ideaal van de Grieken en Romeinen. Schilders als Mengs, Kauffman en Batoni verbeeldden mythologische onderwerpen. Veel kunstenaars en welgestelde jongeren gingen naar Italië om de bronnen van inspiratie op te zoeken. In de tentoonstelling maakt de bezoeker eenzelfde Grand Tour langs de beste voorbeelden van neoclassicistische kunst, uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg.

Classic Beauties is nog te zien tot en met 13 januari 2019.

Bron: persbericht Hermitage Amsterdam
Beeld: zaalimpressie Classic Beauties. Fotografie Evert Elzinga