Bezoekers krijgen op Kasteel de Haar ook komende herfst nog de kans om het binnen- en buitenprogramma Groene Weelde te bezoeken. Dit tijdelijke programma werd 1 juni geopend als kroon op de recente restauratie van het landschapspark en de stijltuinen van De Haar. Sinds juni lieten maar liefst 30.000 bezoekers zich onderdompelen in Groene Weelde. De Haar mocht gasten van over de hele wereld waaronder Spanje, Rusland, de Verenigde Staten en Taiwan verwelkomen.

Het park staat ieder jaar in september en oktober garant voor de mooiste, meest kleurrijke taferelen. Een prachtig seizoen om de beleving van Groene Weelde in voort te zetten. Vanwege aanhoudend succes is de openstelling van het programma, inclusief de mogelijkheid tot het deelnemen aan de Groene Weelde VIP rondleiding, tot en met 31 oktober verlengd.

Groene Weelde kwam tot stand in samenwerking met landschapsarchitect Adriaan Geuze, gastconservator Mariëtte Kamphuis en florist & kustenaar Denise Collignon. In en buiten het kasteel ontwierpen zij talloze creaties die de innige relatie tussen het kasteel en het park tot de verbeelding laten spreken. Geuze ontwierp een nieuw beplantingsplan voor de Romeinse tuin. Deze baseerde hij mede op een schets van een lelie van landschapsarchitect Pierre Cuypers. De tuin staat in de herfst nog volop in bloei in rood en wit. Zo ook de borders met snijdahlia’s die, net als oorspronkelijk, voor de bloemdecoraties in het kasteel worden gebruikt. Geuze ontwikkelde ook een nieuwe parkplattegrond met tal van wandelroutes die uitnodigen om het park in al zijn kleurenrijkdom en uitgestrektheid te verkennen. Voor kinderen zijn er onder meer het doolhof en de nieuwe parkspeurtocht waarmee ze zelf op ontdekkingstocht rond het grootste kasteel van Nederland kunnen.

In het kasteel is de historische bloemenkelder weer tot leven gekomen en is in de Main Hall in samenwerking met Paleis het Loo een ode aan de verdwenen wintertuin te bewonderen. In de Balzaal verbeelden 3 ‘dansende paren’ de wereld van het gekostumeerde bal met als thema de transformatie tussen mens, dier en plant. Deze herfst is het bovendien ook nog mogelijk om tijdens een Groene Weelde VIP rondleiding het balkon op de normaal niet voor publiek toegankelijke 2e verdieping te bezoeken voor de fraaiste vergezichten.

Bezoekersinformatie
Groene Weelde is tot en met 31 oktober dagelijks te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. Er zijn gidsen aanwezig die bezoekers kunnen vertellen over de geschiedenis van het park en de tuinen van De Haar. De kasteelentree incl. park en tuinen bedraagt € 16,00 voor volwassenen, € 10,00 voor kinderen (4-12 jaar) en is voor museumkaarthouders gratis. De rondleiding Groene Weelde VIP vindt een aantal keren per dag plaats. Hiervoor geldt een toeslag van € 2,50 p.p.
Voor meer informatie, actuele openingstijden en tickets: kasteeldehaar.nl

Beeld: Groene Weelde eettafel,| Kasteel de Haar Utrecht