NIEUWS | De provincie Groningen krijgt een groot centrum volledig gewijd aan schildersgroep De Ploeg. Dat centrum komt in Wehe-den Hoorn, een landelijk dorp in Noord-West-Groningen.

Kunstcentrum De Ploeg wordt gerealiseerd in de voormalige katholieke St.-Jozefschool uit 1883 in Wehe-den Hoorn, een rijksmonument. Een en ander is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van drie miljoen euro van het Nationaal Programma Groningen aan de gemeente Het Hogeland. Met dit project wil de gemeente een impuls geven aan de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland.

De St-Jozefschool is sinds 1989 in privébezit en raakte daarna ernstig in verval. Door een zorgvuldige restauratie en verbouwing wordt het pand momenteel geschikt gemaakt als Kunstcentrum waarin het leven en werk van de Groninger expressionistische Ploegkunstenaars uit de periode 1918 – 1930 centraal staan. Het Groninger Museum beschikt over een uitgebreide collectie van De Ploeg, maar er is een schromelijk tekort aan expositieruimte en het nieuwe kunstcentrum in Wehe–den Hoorn kan hier een invulling aan geven, zo staat vermeld op een toelichting op het project op de website van het Nationaal Programma Groningen. Wanneer Kunstcentrum De Ploeg zijn deuren opent, is nog niet bekend.

Bron: Groninger Internet Courant/Nationaal Programma Groningen
Beeld: Jannes de Vries, ‘Kerk te Oostrum’, 1939, collectie Groninger Museum (bruikleen van de gemeente Groningen)