Het Amsterdam Museum staat aan de vooravond van een grootscheepse renovatie. Deze week werd het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten goedgekeurd. De verbouwing is naar verwachting klaar in 2025 als de stad haar 750ste verjaardag viert.

De voorbereidingen van de renovatie van het Amsterdam Museum zijn in volle gang. Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad in met de investering in de verbouwing van 56,2 miljoen euro. Na de lange voorbereiding werden de ontwerpen afgelopen woensdag formeel voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De gemeente en het museum zijn gezamenlijk opdrachtgever in dit project. De renovatie moet van het bestaande monument een toekomstbestendig stadsmuseum maken.

“We zijn enorm blij met wat er ligt en kunnen de plannen nu eindelijk ook delen met de rest van de stad en Nederland”, vertelt Judikje Kiers directeur van het Amsterdam Museum.

Publieksvriendelijk
Het nieuwe Amsterdam Museum wordt een publieksvriendelijke plek waar bezoekers en bewoners Amsterdam leren kennen in een museumgebouw dat in verbinding staat met de buurt, de stad en haar bewoners.
Het ontwerp van het nieuwe Amsterdam Museum is gebaseerd op vier uitgangspunten: ruimte voor collectie en publiek, toegankelijkheid, zichtbaarheid en verduurzaming. Het museum is sinds 1975 gevestigd in het voormalige Burgerweeshuis aan de Kalverstraat. De locatie in het hart van de binnenstad en de rijke geschiedenis van het monument maken het de ideale plek voor het Amsterdam Museum. Om ook voor de komende generaties de museale ambities hier waar te kunnen maken, zijn verbeteringen op de vier genoemde punten hard nodig.

© Neutelings Riedijk Architecten. Schets bestaande gebouw versus nieuwe gebouw


Duidelijk museaal parcours
Het ontwerp is van architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten. Zij kregen de opdracht van de gemeente Amsterdam en het Amsterdam Museum om van het bestaande gebouw een toegankelijk, toekomstbestendig en actueel stadsmuseum te maken. Er komen grotere museumzalen met meer ruimte voor de collectie, tijdelijke presentaties en educatie. De nieuwe goed uitgeruste multifunctionele werk- en ontvangstruimtes en een auditorium die er komen zijn geschikt voor debat, workshops en onderwijs.
Het gebouw krijgt een duidelijk museaal parcours dat toegang geeft tot alle delen, ook de monumentale zoals het historische authentieke gewelf – dat nu niet toegankelijk is voor publiek – en de Regentenkamer. Het ontwerp voorziet in een vanzelfsprekende routing met een begin, midden en einde. Bovendien wordt het museum van boven tot onder, optimaal toegankelijk voor iedereen. Ook voor bezoekers met een fysieke beperking. Op het gebied van daglicht, klimaat en duurzaamheid moeten ook forse moderniseringsslagen worden gemaakt.

Een nieuw hart
De Stadshal, de nieuwe publieke entreehal, vormt straks het hart van het nieuwe museum. Het is een dubbelhoge ruimte, met een tribunetrap en bezoekersvoorzieningen zoals garderobe, sanitair, winkel, koffiepunt, infobalie en kassa. De Stadshal heeft een vrij toegankelijke omloop. Net als in de huidige Amsterdam Galerij is de omloop straks zonder kaartje voor iedereen te bezoeken. De Stadshal geeft toegang tot het oudste deel van het gebouw: het ondergrondse gewelf. Hier begint en eindigt de nieuwe museumroute.

De prognose is dat vanaf maart 2022 de locatie sluit aan de Kalverstraat. Tijdens de verbouwing blijft het museum open. De collectie is dan te zien in onder meer de Amsterdam Museum vleugel in de Hermitage Amsterdam. Tijdelijke presentaties en publieksactiviteiten blijft het museum programmeren met de partners in Amsterdam op locaties in de verschillende buurten en de metropool Amsterdam.

Over het Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum beheert de collectie van de stad met zo’n 100.000 zeer uiteenlopende voorwerpen – reusachtig groot of minuscuul – uit alle periodes van de geschiedenis van de stad. Variërend van kunstnijverheid tot alledaagse gebruiksvoorwerpen. Van foto’s tot kwetsbare middeleeuwse kunst. Sinds de opening in 1975 staat het museum bekend als een vooruitstrevend stadsmuseum waar activiteiten en tentoonstellingen worden georganiseerd voor en met Amsterdammers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Altijd met de stad en haar bewoners in de hoofdrol. We combineren historische en hedendaagse (kunst)objecten en verhalen en vullen die aan met de creativiteit en de kritische blik van hedendaagse kunstenaars.

Over Neutelings Riedijk Architecten
Neutelings Riedijk Architecten is een toonaangevend Nederlands architectenbureau met een omvangrijk oeuvre van vooral publieke gebouwen, zoals Naturalis Biodiversity Center in Leiden, Rozet in Arnhem en het Stadskantoor van Deventer. Het bureau heeft veel ervaring met complexe projecten in een vaak delicate, stedelijke context. Met als resultaat gebouwen die geliefd zijn bij een groot publiek.

Bron en beeld: Persbericht Amsterdam Museum/Neutelings Riedijk Architecten, schets van de Stadshal en topstukkenzaal (dwarsdoorsnede) in het hart van het museumcomplex aan de Kalverstraat