Van Techno nachtclubs, internationale festivals en mediacongressen naar Museum Speelklok in Utrecht. Vanaf 20 november is de drie meter brede en 170 centimeter hoge MR-808 installatie, ook wel de robot-drummachine, te zien, te horen en te bespelen in het museum. De bijzondere installatie wordt realtime geprogrammeerd door bezoekers en vormt daarmee een interactieve aanvulling op de tentoonstelling Robots love Music.

Met behulp van een tablet krijgen bezoekers van Museum Speelklok de kans om met elkaar live muziek te componeren. Elk drumgeluid in de MR-808 wordt gespeeld door een mechanische ‘robot’ die duidelijk te zien en te horen is. Hiermee is de installatie niet alleen een spektakel voor het oor, maar ook voor het oog. De drummachine is dan ook een graag geziene gast in nachtclubs, op internationale festivals en bij congressen.

De MR-808 installatie werd in 2012 ontwikkeld door Sonic Robots onder leiding van Moritz Simon Geist. In 2015/2016 kreeg de installatie een upgrade met een interactief gedeelte. De robot-drummachine is geïnspireerd op de beroemde synthesizer Roland TR-808 uit 1980, die ook te zien is in de tentoonstelling Robots love Music. Voor de interactieve robot-drummachine werden elf geluiden van de TR-808 vervangen door mechanische instrumenten die live muziek maken voor het publiek.

Robots love Music
Nog t/m 3 maart 2019 staat Museum Speelklok helemaal in het teken van muzikale robots. In de internationale tentoonstelling Robots love Music ontdekken bezoekers dat de oudste en nieuwste muziekrobots niet alleen hersens, maar ook een hart hebben. 30 november is de hypermoderne marimbaspelende robot Shimon voor het laatst te zien en te horen. De komst van de robot-drummachine vormt een mooie nieuwe aanvulling op de tentoonstelling.

Bron en beeld: persbericht Museum Speelklok