De tentoonstelling ‘Hollandse Meesters uit de Hermitage’ heeft in de openingsmaand 50.000 bezoekers verwelkomd. Sinds 2010 is het niet eerder voorgekomen dat zoveel mensen al in de eerste maand een tentoonstelling van de Hermitage Amsterdam hebben bezocht. De 50.000ste bezoeker was mevrouw Polk uit Purmerend. Uit handen van Paul Mosterd, adjunct-directeur van de Hermitage Amsterdam, ontving zij de tentoonstellingscatalogus en speciaal gekweekte Hollandse Meesters-tulpenbollen. Samen met haar familieleden plantte mevrouw Polk vervolgens een aantal andere exemplaren van deze bol in de tuin van de Hermitage, die volgend voorjaar zullen uitkomen.

Hollandse Meesters uit de Hermitage
De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren is een feest van herkenning en ontdekking. De geselecteerde werken, waaronder  zes van Rembrandt, zijn hoogtepunten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en tonen de liefde van de tsaren voor Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het leeuwendeel van de schilderijen heeft een permanente plek in de museumexpositie en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest. Het is dus heel bijzonder dat de schilderijen weer even ‘thuiskomen’ op Nederlandse bodem. Een deel van de werken is afgeleverd door KLM Cargo. Tot en met 27 mei 2018 zijn ze te bewonderen in de Hermitage Amsterdam.

Toeslag (rectificatie)
In Museumtijdschrift 7 / 2017 is ten onrechte gecommuniceerd dat de tentoonstelling gratis te bezoeken is met een Museumkaart. Er geldt een toeslag van € 10 op de reguliere entreeprijs. De entreeprijzen voor ‘Hollandse Meesters uit de Hermitage’ zijn:

Hermitage all-in Museumkaart: € 10
Hermitage all-in Volwassenen (v.a. 12 jaar): € 29,95
Hermitage all-in I amsterdam City Card: € 10
Hermitage all-in Kinderen t/m 11 jaar: gratis
Hermitage all-in ICOM: gratis

Bron: Persbericht Hermitage Amsterdam
Fotografie: Janiek Dam