Op 14 december 2018 openen Design Museum Den Bosch en Het Noordbrabants Museum hun deuren tijdens de eerste Night at the Museums. Bijzondere rondleidingen, een kunstenaarsgesprek en speciale aankleding zorgen voor een extra sfeervolle avond. Met een combi-ticket kunnen bezoekers beide musea tegen gereduceerd tarief bezoeken.

Het Noordbrabants Museum: Brabants trots in een ander licht
Met de tentoonstellingen ‘Jan Sluijters. De wilde jaren’ en ‘Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch’ en de aanbidding der koningen brengt het museum twee toonaangevende Brabantse kunstenaars terug naar de stad waar ze zijn geboren. Laat je meevoeren naar het begin van de vorige eeuw, kijk onder de rok van een cancan danseres of kom oog in oog te staan met een 500 jaar oud, origineel werk van de Bossche meester Jheronimus Bosch waarbij het goud blinkt als nooit tevoren. Speciaal voor deze avond zullen rondleiders in beide tentoonstellingen bezoekers versteld doen staan met leuke weetjes en boeiende verhalen.

Design Museum Den Bosch: de donkere kant van Cocteau en kunstenaarsgesprek met Wolzak
Jean Cocteau was ontwerper, dichter, tekenaar en filmmaker, maar bovenal een wezen van de nacht. Bij de tentoonstelling Jean Cocteau – Metamorphosis zijn drie speciaal voor de Night at the Museums ontworpen rondleidingen te volgen over de thema’s Dood, Seks en Opium. De rondleiders zullen ingaan op de duistere kanten, nachtelijke escapades en rafelrandjes in het werk en leven van Jean Cocteau. Daarnaast vindt in het auditorium een kunstenaarsgesprek plaats tussen fotograaf Thijs Wolzak en conservator Fredric Baas. Wolzak maakte jarenlang foto’s van Nederlanders in hun interieurs voor NRC. De tentoonstelling Binnenkijken met Thijs Wolzak is het resultaat van de intensieve samenwerking tussen Wolzak en Baas. Dit kunstenaarsgesprek gaat in op de werkwijze van Wolzak en deelt de bijzondere en soms duistere verhalen van de gefotografeerde mensen.

Praktische informatie
De Night at the Museums duurt van 19.00 tot 22.00. Een combi-ticket kost slechts 15 euro. Toegang met een Museumkaart is gratis. De Museumbrasserie is deze avond ook extra lang geopend. Aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op designmuseum.nl/activiteit/night-at-the-museums of hnbm.nl

Zondag 16 december geeft kunsthistoricus Katherine Rosmalen speciaal voor Museumtijdschriftabonnees een gratis lezing over Jean Cocteau. De lezing was uitverkocht, maar er zijn enkele plaatsen vrij gekomen. Wilt u ook komen? Stuur uw naam, e-mailadres en telefoonnummer en het aantal gewenste personen (1 of 2) naar arrangement@museumtijdschrift.nl.

Bron en beeld: persbericht Het Noordbrabants Museum