Het Scheepvaartmuseum is winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2022. Met een overtuigende 40 procent van de publieksstemmen toonde Het Scheepvaartmuseum zich de publieksfavoriet. Dankzij het winnen van de prijs verzekert het museum zich van een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren. Het thema van dit jaar was ‘beste buur’.

Scheepvaartmuseumdirecteur Michael Huijser met ’tatoeage’

De andere twee genomineerden, het Centraal Museum uit Utrecht en Stadsmuseum Harderwijk, eindigden met respectievelijk 32 procent en 28 procent van de stemmen op de tweede en derde plaats.

‘Beste buur’
De Museumprijs heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Beste Buur’. Een museum heeft een sociale positie in de directe omgeving en functioneert op verschillende manieren als buurtgenoot richting omwonenden, richting collega-instellingen in de buurt, richting organisaties en bedrijven en richting de lokale overheid. Met de prijs wil het museum zijn droom realiseren: de meerjarige programmalijn ‘Thuishaven’. Thuishaven vindt plaats ín het museum maar ook daarbuiten. Het museum wil watersportactiviteiten op het water organiseren, bijles in het museum mogelijk maken en met buurtgenoten eten op het Open Plein in het museum.
Algemeen directeur Michael Huijser: “Het winnen van dit geldbedrag is niet alleen een kroon op ons werk van afgelopen jaren, het is ook het startpunt voor het verwezenlijken van onze droom. We willen met dit bedrag Het Scheepvaartmuseum nog meer een plek van de buurt maken. Een echte Thuishaven waar een divers publiek zich dagelijks thuis kan voelen. Als buurtgenoot verbinden we omwonenden, collega-instellingen in de buurt, organisaties en bedrijven en lokale overheid. Deze missie is onze leidraad voor de toekomst en zal de basis blijven van onze publieksprogrammering, culturele activiteiten en partnersamenwerkingen”.

Taart
Om dit mooie nieuws met iedereen te vieren trakteert het museum bezoekers dit weekend (zaterdag 3 en zondag 4 december 2022) op taart.

VriendenLoterij Museumprijs
Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van 100.000 euro. Eerdere winnaars van de Museumprijs zijn Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis (2020) en Stedelijk Museum Schiedam (2019).

Bron en beeld: Scheepvaartmuseum