Dankzij het VERONA project (Van Eyck Research in OpeN Access) van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) zijn het hele geschilderde oeuvre én de unieke miniaturen van Jan Van Eyck voortaan online te bewonderen in ultrahoge resolutie. Vandaag werd de European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019 voor Onderzoek uitgereikt aan het VERONA project. Een uitstekende gelegenheid om de foto’s en wetenschappelijke beelden van verschillende topwerken van Jan Van Eyck én van de miniaturen uit het Turijn-Milanees getijdenboek toe te voegen aan de website Closer to Van Eyck. Zowat het hele oeuvre van Jan Van Eyck is nu online toegankelijk. En dankzij de volledig vernieuwde viewer met geoptimaliseerde zoomfunctie mis je geen enkel detail. Als kers op de taart wordt er met deze gedigitaliseerde kunstwerken een interactieve tentoonstelling uitgewerkt die dit najaar in BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten te bezichtigen zal zijn als onderdeel van Facing Van Eyck. The Miracle of the Detail.

Het VERONA project van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium opende een nieuw hoofdstuk in het onderzoek naar de schilderijen van Jan van Eyck (ca. 1390-1441) en zijn atelier door de productie van hoogkwalitatief, gestandaardiseerd beeldmateriaal. Dat is toegankelijk in open access op de website Closer to Van Eyck. De schilderijen werden in beeld gebracht met behulp van macrofotografie (bij normaal licht, raaklicht, infraroodlicht en uv-fluorescentie) en in sommige gevallen ook röntgenfotografie en scanning macro-XRF.

De prijsuitreiking van de European Heritage Award / Europa Nostra Award voor Onderzoek 2019 aan het VERONA-project, op 14 januari in BOZAR, was het uitgelezen moment voor de lancering van de macrofoto’s van 28 folio’s met miniaturen uit het Turijn-Milanees getijdenboek (Palazzo Madama). Ook de in 1904 deels verbrande folio’s uit de Biblioteca Nazionale Universitaria di Torino zijn voor het eerst in kleur te bekijken. Ze werden in beeld gebracht in een samenwerking tussen het team van het KIK en Musea Brugge / Kenniscentrum vzw. En vanaf nu kan u ook struinen in het nieuwe beeldmateriaal van topwerken zoals het Arnolfiniportret en het – vermoedelijke – Zelfportret uit Londen (National Gallery), de Sint-Franciscus uit Turijn, de Kruisiging uit Venetië, twee retabelluiken uit New York en een reeks minder bekende werken in navolging van Van Eyck. Daarmee staat de teller op 30 en is het geschilderde oeuvre van Jan Van Eyck online tot in het kleinste detail te bewonderen.

De bezoeker kan voortaan ook genieten van een volledig vernieuwde viewer, waarmee je traploos kan inzoomen. Ook zijn er meer configuratiemogelijkheden voor de indeling van beelden, ondersteuning voor touchscreens en gebruiksvriendelijker menu’s. Ten slotte kunnen de miniaturen minutieus worden vergeleken met de veel grotere schilderijen dankzij de functie om beelden in verschillende schaal op dezelfde gelijke grootte te bekijken.

Bron: Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)
Beeld: Museum Boijmans van Beuningen, Three Marys at the Sepulchre, closertovaneyck.kikirpa.be