Deze vakantieperiode genieten van al het moois dat de musea tonen? Het zomernummer van Museumtijdschrift biedt een rijke keuze uit het tentoonstellingsmenu. Met onder veel meer aandacht voor de prachtige stillevens in Museum Gouda, de ridders in de Hermitage Amsterdam en 12 exotische kunstparels net over de grens.

Een Keulse pot met een bontgekleurde bos bloemen siert de cover en dat is niet voor niets. ‘Na de lunch’ heet dit heerlijk zomerse tafereel van Willem Steelink jr., te zien in Museum Gouda. Daar is een prachtige tentoonstelling gewijd aan het stilleven. Een saai genre? Allerminst, blijkt uit het inspirerende artikel in Museumtijdschrift.

Geïnspireerd door het nieuwe normaal blijft Museumtijdschrift deze zomer dicht bij huis. De geheel vernieuwde tentoonstellingsagenda biedt een overzicht van tentoonstellingen die binnen een dag zijn te bezoeken. Onze auteur Erik Spaans verbaast zich over 13 schijnbaar onnozele voorwerpen in Nederlandse musea – maar achter hun doodgewone uiterlijk schuilen bijzondere verhalen. En de zomerspecial is met 12 tips gewijd aan buurland België. Vergeet Manneken Pis. Op de verlanglijst: een bezoek aan het Panorama van de Slag bij Waterloo en art-decopaleis Villa Empain.

Verder in dit nummer: het schoonheidsideaal van het achttiende-eeuwse wonderkind Angelika Kauffmann, de fascinatie van de negentiende-eeuwse tsaar Nicolaas voor ridders en jonkvrouwen, de papierbiënnale in Rijswijk en de zeer gewaardeerde column van Oek de Jong.

Museumtijdschrift 5! Vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop en vanaf dinsdag 14 juli te koop in de winkel.