Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en de VPRO werken samen in een uniek online videoproject. De acteurs van ITA lezen de verhalen van ‘De Decamerone’ die tijdens de coronacrisis dagelijks online zullen verschijnen. Het project gaat vandaag om 20.00 uur online op ita.nl, vpro.nl/mondo en het YouTube-kanaal van Mondo.

In de veertiende eeuw beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio in ‘De Decamerone’ hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats. Steeds tien per dag. Honderd verhalen. Met humor, kritiek op gezagsdragers en lichte erotiek.

Nu alle theaters door de coronacrisis zijn gesloten, maakt ITA deze verhalen in online video toegankelijk voor het publiek. De acteurs van het vaste ITA-ensemble lezen deze verhalen voor. Steeds één per dag. Elke dag een nieuw verhaal. Als ode aan het leven. De verhalen komen online beschikbaar op ita.nl en de website van Mondo.

Acteur Ramsey Nasr is de eerste van de reeks bekende acteurs en actrices die bijdragen aan het project. Verschillende andere theaters, waaronder Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater, hebben aangegeven zich te willen aansluiten.

Ivo van Hove kondigde het project aan in De Wereld Draait Door (DWDD) bij Matthijs van Nieuwkerk. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven gaf daarna de aftrap door de inleiding van ‘De Decamerone’ voor te lezen in Mondo.

Bron: Persbericht VPRO
Beeld: John William Waterhouse, ‘A Tale from the Decameron’, 1916, collectie Lady Lever Art Gallery