In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 18: de kunstenaar als zakenman.

Foto: Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam

Piet Mondriaan is niet de enige kunstenaar die op enigerlei moment het imago van de zakenman verkoos boven dat van de bohemien. Kijk naar deze foto van de Amsterdamse fotojournalist Ben van Meerendonk (1913-2008). De man rechts is natuurlijk Willem Sandberg, op de dag dat de foto werd genomen, 12 januari 1950, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Zijn kostuum is zakelijk, het onafscheidelijke strikje ietwat frivool. De man links oogt niet direct als een groot kunstenaar, maar is het wel: de Britse beeldhouwer Henry Moore (1898-1986), destijds 53 jaar, is op bezoek in Amsterdam vanwege zijn overzichtstentoonstelling in het Stedelijk. De van grote abstracte figuren bekende beeldhouwer krijgt dit jaar weer een overzicht in Nederland, nu in Museum Beelden aan Zee, van 7 april t/m 22 oktober. Op de foto een van zijn Reclining Figures, vloeiend gevormde, liggende vrouwfiguren met gaten, uitgevoerd in brons, hout of steen, in dit geval in hout.

Vanaf 14 januari t/m 21 mei is in Fotomuseum Den Haag ‘Strike a Pose’ te zien, met veelal onbekende foto’s van Piet Mondriaan, waarin onder meer duidelijk wordt hoe hij aan zijn imago werkte en zich met het verkrijgen van internationaal succes een steeds zakelijker voorkomen aanmat.