In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 17: Driekoningen.

James B. Janknegt, 'Nativity', 1995

Goud, mirre en wierook. Dat zijn de traditionele geschenken die de Bijbelse koningen (of wijzen, of volgens sommigen magiërs) meenamen toen ze de pasgeboren Jezus kwamen bewonderen. De feestdag Driekoningen, traditioneel op 6 januari gevierd, draait om het kraambezoek van Caspar, Melchior en Balthasar, die symbool staan voor Europa, Azië en Afrika, die de pasgeboren heiland met geschenken vereren.

De Amerikaanse schilder James B. Janknegt, die zich toelegt op christelijke thema’s, geeft in zijn Nativity (1995) een moderne draai aan dit verhaal. Want hoewel goud zijn waarde nooit verliest – en luiers en commodes zijn niet goedkoop –, op mirre en wierook zit de kersverse moeder van nu niet te wachten, of het moet zijn om de geur van poepluiers te verbloemen. Nee, dan liever een echt bloemetje om het huis op te vrolijken, een babystoeltje en een teddybeer voor de kleine. Daar heb je tenminste iets aan. In plaats van hun traditionele kronen, dragen deze heren een vrolijk feesthoedje.