23 januari 2023

In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 20: het universum van de 89-jarige Klaas Gubbels.

Afgelopen week bereikte Klaas Gubbels de fantastische leeftijd van 89 jaar. Nog een ander hoogtepunt heeft 2023 voor Gubbels in petto: 65 jaar geleden tekende hij het huurcontract van zijn atelier op de zolder van het voormalige koetshuis in landgoed Lichtenbeek. Daar is hij nog altijd dagelijks te vinden, de foto toont het uitzicht vanaf zijn stoel voor de potkachel. Achter en rondom de kunstenaar werk van bevriende collega’s als JCJ Vanderheyden en Maria Roosen, maar ook Afrikaanse maskers en ketels in alle soorten, maten en kleuren.

Aan het raam een vogelhuisje, buiten glooit het Gelderse landschap. Als bezoeker kom je ogen tekort om alle beelden in je op te nemen. Zelf kijkt Gubbels al heel lang naar de drie grote schilderijen, koffiekopje, tafel, ketels in gedempt kleurenpalet. Zijn ze goed? Zijn ze af? Wat het vooral niet mag zijn: te mooi. Er moet een vlekje in zitten, een kras, een kleine imperfectie. Pas dan mogen ze het atelier verlaten.